Paket energetske podrške Evropske unije Srbiji vredan 165 miliona obuhvata šest mera

Evropska unija obezbedila je paket od 165 miliona evra Srbiji, plan obuhvata šest mera pomoći zbog energetske krize. Sporazumom je našoj zemlji predviđena pomoć kako bi se lakše izborila sa aktuelnom energetskom krizom.

Sporazum za paket energetske podrške Evropske unije Srbiji vredan 165 miliona evra potpisan je od strane Tanje Miščević, ministarke za evropske integracije i zamenice šefa Delegacije EU u Srbiji Plamene Halačeve uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Emanuela Žiofre.

Reč je o sporazumu kojim je našoj zemlji predviđena pomoć kako bi se lakše izborila sa aktuelnom energetskom krizom. Novac se stavlja na raspolaganje za sprovođenje energetske mape puta Vlade Srbije, opisuje na šta bi trebalo da se potroše sredstva EU.

Plan pomoći sadrži veći broj mera, kao što su davanje subvencija za ugrožena domaćinstva, a zahvaljujući tome tokom ove godine biće zaštićen najmanje isti broj domaćinstava kao i prethodne godine. Predviđeno je da taj broj postepeno poraste sa 68.000 na 190.000 domaćinstava do kraja 2023. godine, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

Druga mera predstavlja zaštitu malih i srednjih preduzeća od visokih cena struje kako bi im se pomoglo da nastave sa radom. Od toga će podršku imati najmanje isti broj preduzeća kao i prethodne godine, odnosno najmanje 70.000.

Treća mera je ušteda energije kroz podsticaj potrošačima električne energije, a četvrta povećana konkurencija na tržištima gasa i električne energije, što podrazumeva razdvajanje i sertifikaciju svih operatera gasa, otvaranje tržišta gasa i sprovođenje aukcija za proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora.

Peta mera je energetska bezbednost koja podrazumeva sufinansiranje projekata i usvajanje investicionih planova u elektroenergetskom, naftnom i gasnom sektoru.

Šesta mera se odnosi na promovisanje energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, a podrazumeva šemu subvencija domaćinstvima u stambenim zgradama sa više porodica za sprovođenje mera energetske efikasnosti i subvencionisanje solarnih panela, toplotnih pumpi za privatne kuće, mala i srednja preduzeća i javne zgrade, navodi se u saopštenju Ministarstva evropskih integracija.

Izvor: Euractiv

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti