Pametni satovi otkrivaju infekciju COVID-19 pre pojave simptoma

Digitalizacija, odnosno, pametni uređaji, poput EPL satova i drugih nosivih fitnes uređaja, mogu pomoći kod ranog otkrivanja infekcija COVID-19 jer otkrivaju pojavu simptoma i 9,5 dana pre klasičnih testova, pokazale su dve nezavisne studije zdravstvenog sistema Mount Sinai i Univerziteta Stanford.

EPL satovi (Apple Watch) i drugi pametni nosivi uređaji mogu imati važnu ulogu u borbi protiv COVID-19. Oni mogu da pomognu preduzećima da pruže bolju zdravstvenu zaštitu osoblju – i pre nego što se pojave simptomi. Jer, ovi nosivi uređaji mogu predvideti infekciju, piše Computerworld.com.

Dve nedavne nezavisne studije zdravstvenog sistema Mount Sinai i Univerziteta Stanford pokazuju da EPL sat i drugi nosivi fitnes uređaji, opremljeni senzorima kompanije Garmin i Fitbit, mogu signalizirati rani znak infekcije COVID-19 danima pre nego što se pojave simptomi.

„Ova studija zaista naglašava kuda se kreće digitalno zdravlje“, rekao je dr Robert Hirten, vođa studije Mount Sinai poručujući da „to pokazuje da ove tehnologije možemo koristiti za bolje zadovoljavanje novih zdravstvenih potreba, što će nam, nadam se, pomoći u boljem upravljanju bolestima u budućnosti. Iako još nismo tamo, cilj nam je da operacionalizujemo ove platforme kako bismo poboljšali zdravlje naših pacijenata“.

Studija iz Stanforda otkrila je da je 81% učesnika u testu sa COVID-19 iskusilo promene u pulsu u mirovanju do 9,5 dana pre pojave simptoma. Korišćenje EPL satova, kao prediktivnog uređaja za nadgledanje zdravlja, takođe, je istraživao Stanford u studiji iz 2017. godine, utvrdivši da bi dijagnostički podaci prikupljeni uređajem mogli pomoći u upozoravanju na neposrednu bolest. Nema aplikacije za to (još uvek).

A bilo bi korisno svima, posebno poslodavcima, koji bi kritično osoblje, kod koga pametni uređaj detektuje infekciju, poslali kući i da se testirau, a mogli bi ih rasporediti i na rad od kuće, čime bi se izbeglo da ta osoba zarazi druge radnike.

Iako su vesti u vezi sa ranim upozorenjem o COVID-19 obećavajuće, i dalje nije dostupna aplikacija dizajnirana za nadgledanje ovih znakova. Delimično je to zbog toga što je neophodno osigurati pouzdanost takvih testova, pre nego što se uopšte plasiraju na tržište. Postoji i problem što lažni pozitivni učinci mogu da povećaju pritisak koji već osećaju zdravstveni radnici širom sveta, istovremeno podstičući lažni osećaj sigurnosti. Na kraju, ceo svet je i dalje u panici kada je u pitanju suočavanje sa pandemijom COVID-19, tako da su testovi koji su tačni izuzetno važni.

Kao dodatak postojećim alatima za testiranje i praćenje, čini se, nije teško zamisliti da će proizvođači pametnih uređaja iskoristiti ova istraživanja i ubrzati razvoj novih alata za detektovanje i praćenje infekcije, zasnovanih na njihovoj tehnologiji. Ako to učine, moraće, ipak, da objasne da ovi podaci možda nisu potpuno tačni, i da bi ih trebalo koristiti zajedno sa drugim testovima.

Izvor: Computerworld.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti