Pametni vodomer sprečava nekontrolisano curenje vode

Vodomer WINT zaustavlja curenje vode, uz pomoć veštačke inteligencije, pre nego što se stvori veća šteta, jer 25% vode koja uđe u bilo koju zgradu iscuri kroz pukotine u cevima, neispravnim toaletima ili slavine koje kaplju. WINT, takođe, doprinosi uštedi vode – smanjuje potrošnju za 20 do 25%.

Alon Geva, inženjer iz Izraela je došao jednog dana kući sa posla i shvatio da mu je kuća poplavljena zbog puknute vodovodne cevi. Kada je završio sa brisanjem, odmah je krenuo da traži rešenje, kako bi napravio mehanizam koji bi sprečio da se ponovi ista situacija. Geva je izumeo vodomer sa veštačkom inteligencijom nazvan WINT. Ovaj izum se integriše u postojeće sisteme cevi, gde praćenjem sistema i uz pomoć veštačke inteligencije stiče saznanja o normalanom protoku vode.

Na taj način se otkriva kada stvari pođu po zlu i isključuju automatski neispravni delovi sistema, pre nego što se nanese bilo kakva šteta, objasnio je Džeren Dišen (Yaron Dycian), šef za proizvode i strategiju u kompaniji WINT Water Intelligence, startupu sa sedištem u Tel Avivu. WINT komunicira sa cloud-om putem mobilne mreže, kako bi pružio analitiku i upozorenja u realnom vremenu putem svoje aplikacije.

Pokrenuta 2012. godine, tehnologija WINT prvobitno je dizajnirana za domove, ali je od tada počela da cilja kompanije, koje žele ne samo da spreče štetu već i da troše manje vode. Danas, devet godina kasnije, sa unapređenjem mnogih algoritama WINT stiče priznanje za svoju tehnologiju štednje vode. Tokom 2019. godine kompanija se proširila na Sjedinjene Države i Evropu – gde su tu tehnologiju već usvojile kompanije kao što su Microsoft, HP i Mastercard.

Ogromni troškovi oštećenja vodom

Prema Udruženju britanskih osiguravača, šteta od vode jedno je od najčešćih potraživanja imovine domaćinstava u Ujedinjenom Kraljevstvu. U proseku, zahtev za pucanje cevi može koštati skoro 9.000 funti (13.000 dolara).

Ostale tehnologije za uštedu vode na tržištu, kao što su Flo by Moen i Belkinov sistem Phin Plus su se baziral na kuće / domaćinstva, ali Dišen kaže da ono po čemu se WINT izdvaja jeste njegova sposobnost da se bavi velikim poslovnim zgradama, fabrikama i gradilištima.

„Prilično je neverovatna količina štete koju voda može da nanese u zgradi. Na 20. spratu pukne cev, kaplje voda i sve što je ispod nje biva, zaista, uništeno. Imamo kupce koji su izgubili desetine miliona dolara u jednom ovakvom slučaju“ kaže Dišen za CNN Business.

Ovaj problem je bio previše poznat građevinarskoj kompaniji Mace iz UK, koja je gradila londonske nebodere – The Shard i London Eye.

„Imali smo brojne probleme oko curenja cevi u poslednjim građevinama, što je prouzrokovalo štetu od par miliona funti“, kaže Pol Koneli (Paul Connolly), tehnički direktor kompanije Mace.

Osim finansijskih troškova, Koneli kaže da su šteta po reputaciju i porast premije osiguranja primorali kompaniju da traži rešenja. Danas je WINT ugrađen u svako novo gradilište kompanije Mace, što je pomoglo njihovom rezultatu u ostvarivanju ciljeva održivosti.

Ušteda vode

WINT obično štedi od 20 do 25% potrošnje vode, kaže Dišen. Sa globalnim zalihama vode pod pritiskom, važnije je nego ikad smanjiti potrošnju i rasipanje. Čak i malo ili sporo curenje može dovesti do gubitka puno vode, pukotina od tri milimetra u cevi može potrošiti oko 946 litara (250 galona) vode dnevno, pokazuju podaci američkih vodnih resursa.

Dišen kaže da se 25% vode koja uđe u bilo koju zgradu „izgubi” kroz sitnice poput curenja u toaletu ili slavine koja kaplje. Samo u američkim domaćinstvima na tim prosečnim curenjima izgubi se skoro jedan bilion galona svake godine.

„A to je put do nestašice vode i ogromnog poslovnog problema, koji uzrokuje ogromnu štetu. To što imamo rešenje koje uspeva da reši i jedno i drugo veoma je uzbudljivo“, kaže Dišen.

Izvor: CNN Business

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti