Pandemija u Indiji usporila poskupljenje nafte – dolar sve jeftiniji

Američkim dolarom se juče trgovalo na najnižem nivou u poslednjih šest nedelja. Slabiji dolar čini naftu jeftinijom za vlasnike drugih valuta. Međutim, slučajevi COVID-19 porasli su u Indiji, trećem najvećem uvozniku i potrošaču nafte na svetu, smanjujući optimizam za globalni oporavak potražnje za naftom. JP Morgan prognozira da će cena nafte tipa Brent probiti granicu od 70 dolara do maja.

Na jučerašnje poskupljenje sirove nafte juče je uticao nastavak slabljenja američkog dolara. Ali, poskupljenje nafte ipak je ograničila zabrinutost zbog porasta slučajeva koronavirusa u Indiji, što je uticalo na potražnju.

Nafta tipa Brent poskupela je juče (19. aprila) za 28 centi, ili 0,4 posto – na 67,05 dolara za barel, što je nastavak poskupljenja nakon prošlonedeljnog „skoka cena“ za šest posto. Američka nafta tipa WTI (West Texas Intermediate) završila je jučerašnji trgovački dan sa poskupljenjem od 25 centi, ili 0,4posto (63,38 dolara za barel), pošto je prošle nedelje poskupela za 6,4 posto.

Američkim dolarom se u ponedeljak trgovalo na najnižem nivou u poslednjih šest nedelja. Slabiji dolar čini naftu jeftinijom za vlasnike drugih valuta. Međutim, slučajevi COVID-19 porasli su u Indiji, trećem najvećem uvozniku i potrošaču nafte na svetu, smanjujući optimizam za globalni oporavak potražnje.

„Primarna opasnost za nastavak jačanja cena nafte je moguća pojava slučaja virusa korona u širokom opsegu… veliki delovi Azije beleže ponovni porast slučajeva koji bi mogli navesti na ponovnu procenu nedavni globalni rast potražnje za naftom“, rekao je Džim Riterbuš (Jim Ritterbusch), predsednik kompanije Riterbuš i saradnici  (Ritterbusch and Associates).

Indija je prijavila rekordan porast infekcija, što je povećalo ukupan broj slučajeva na nešto više od 15 miliona, što je zemlju učinilo drugom najteže pogođenom, nakon SAD, koje su prijavile više od 31 milion zaraženih.

Takođe, porastao je i broj smrtnih slučajeva od virusa korone u Indiji, za rekordnih 1.619, na skoro 180.000 ukupno.

Glavni grad Delhi naredio je šestodnevno zaključavanje, pridruživši se merama koje se sprovode u oko 13 drugih saveznih država širom Indije, koje su odlučile da uvedu ograničenja, policijski čas ili zaključavanje u svojim gradovima.

„Ovaj novi talas mera, mada je verovatno manje strog od onoga u martu 2020. godine, kada je potražnja benzina i dizela u zemlji pala za blizu 60 posto, skakako će uticati na smanjenje potražnje goriva u transportu“, rekli su iz konsultantske kompanije JBC.

Hong Kong će obustaviti letove iz Indije, Pakistana i Filipina od 20. aprila zbog uvezenih infekcija koronavirusom, saopštile su vlasti u nedelju.

Na cenu sirove nafte svakako će uticati i to što je, pokušavajući da očuva stabilnost tržišta, izvoz sirove nafte iz Saudijske Arabije pao u februaru na najniži nivo u poslednjih osam meseci, saopštila je juče (ponedeljak) Zajednička inicijativa međunarodnih organizacija za podatke o nafti i gasu iz Rijada (JODI). Najveći svetski izvoznik nafte dobrovoljno je ograničio proizvodnju kako bi podržao cene nafte.

JP Morgan sada očekuje da će cena nafte tipa Brent probiti granicu od 70 dolara do maja (u prethodnoj prognozi  dostizanje ove cene očekivalo se u septembru), kako je banka navela u nedavnoj belešci. I dalje očekuju da će nafta godinu završiti na sličnom nivou cena – od oko 74 dolara za barel.

Izvor: Reuters

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti