Pare EBRD za EPS

Juče su u Ministarstvu finansija potpisani ugovori o kreditu vrednosti 300 miliona evra namenjenih ulaganju u elektroenegretski sektor Srbije. EBRD je do danas uložio u našu zemlju ukupno 7,9 milijardi evra.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli, kao i direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Miroslav Tomašević i direktor EBRD-ja za energetski sektor jugoistočne Evrope Gregori Zielinski, potpisali su juče u Ministarstvu finansija ugovore o kreditu vrednosti 300 miliona evra, namenjenih ulaganju u elektroenegretski sektor Srbije.

Drugi najveći zajam do sada

Ovo je drugi najveći zajam EBRD-ja Republici Srbiji, koji je do danas uložio u našu zemlju ukupno 7,9 milijardi evra.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović. Ovo je drugi najveći zajam EBRD-ja Republici Srbiji, koji je do danas uložio u našu zemlju ukupno 7,9 milijardi evra.

Sredstva će koristiti EPS koji se tokom zimske sezone suočio sa značajnim smanjenjem likvidnosti zbog uvoza značajnih količina električne energije.

Mali je istakao da je ovo podrška međunarodnih finansijskih institucija vladinoj strategiji za dekarbonizaciju sektora električne energije, sa ciljem postepenog ukidanja uglja do 2050. godine. Istakao je i da će to pomoći u razvoju regulatornog okvira za razvoj korišćenja obnovljivih izvora energije i podsticati njihovo uvođenje, kao i osigurati sigurnost i održivost snabdevanja energijom.

Prioritet Vlade Srbije je ulaganja u energetiku

„Ulaganja u energetiku smo definisali kao prioritet Vlade Srbije jer je energetska kriza dodatno istakla izazove u ovom sektoru. Potrebna su ulaganja, modernizacija, podizanje kapaciteta i spremnosti na krizne situacije u ovom sektoru i time se bavimo“, rekao je Mali nakon potpisivanja ugovora.

Osim toga, kako je dodao, radiće se na reformisanju EPS-a koji mora imati jače korporativno upravljanje, bolje menadzerske kapacitete.

„Profesionalizacija ovog preduzeća je strateški važan korak za celokupan energetski sektor Srbije i to ćemo i sprovesti, nema više odlaganja ovog važnog zadatka“, poručio je Mali. 

Mateo Kolanđeli istakao je da EBRD ima bogato međunarodno iskustvo u pružanju pomoći u reformisanju državnih preduzeća, te najavio i tehničku pomoć u ovom procesu.

„Radujemo se saradnji sa EPS-om i srpskim vlastima na ambicioznom reformskom programu koji donosi ovaj kredit. U koordinaciji sa MMF-om i drugim međunarodnim finansijskim institucijama i donatorima, posvećeni smo da doprinesemo transformaciji energetskog sektora Srbije“, rekao je Kolanđeli. 

OIE čine manje od tri odsto proizvodnje u Srbiji

Na sastanku je podvučena činjenica da velike hidroelektrane u Srbiji obezbeđuju oko 30 odsto proizvodnje energije u Srbiji, dok obnovljivi izvori energije, kao što su vetar i solarna energija, čine manje od tri odsto proizvodnje i imaju potencijal da značajno pomognu zemlji u razvoju čistog novog, domaćeg snabdevanja energijom. 

Finansiranje će biti obezbeđeno u dve tranše, uz garanciju Ministarstva finansija u ime države Srbije.

EBRD je u 2022. obezbedio ukupno 650 miliona evra Republici Srbiji, od čega je više od tri četvrtine otišlo na projekte u privatnom sektoru.

Izvor: Ministarstvo finansija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti