Pasivni kupci uspavljuju snabdevače strujom

Konkurentnost na maloprodajnom tržištu električne energije u Sloveniji trpi zbog toga što potrošači sve ređe menjaju snabdevače strujom. Od ukupnog broja domaćinstava, u 2021. godini samo četiri odsto je promenilo dobavljače. Pasivnost kupaca utiče na aktivnosti dobavljača električne energije.

Uprkos višim cenama električne energije, u Sloveniji je bilo manje izmena u strukturi snabdevača, što negativno utiče na konkurentnost, odnosno, koncentraciju tržišta. Koji dobavljači su izgubili najveći broj kupaca u domaćinstvu, a koji su se izborili za učešće na tržištu?

Agencija za energetiku objavila je Izveštaj o stanju u oblasti energetike u Sloveniji za 2021. godinu, u kome, između ostalog, analizira maloprodajno tržište električne energije i potrošnju u domaćinstvima. Deo izveštaja odnosi se i na promenu dobavljača, jer kako se navodi, ovaj udeo pokazuje konkurentnost tržišta. Prema podacima iz izveštaja, prošle godine je 46.098 kupaca promenilo snabdevače strujom, od čega 34.557 kupaca u domaćinstvu – u proseku, mesečno njih 2.880. Broj promena dobavljača je smanjen šestu godinu zaredom i najmanji je u posmatranom periodu, navodi se u izveštaju.

Od ukupnog broja domaćinstava, u 2021. godini samo četiri odsto potrošača je promenilo snabdevača strujom. To je za 0,4 procentna poena manje, nego godinu dana ranije. U odnosu na prethodnu godinu, prošle godine je skoro osam odsto manje domaćinstava promenilo dobavljača.

Manje promena, manja konkurentnost

Zašto su važne promene dobavljača električne energije?

Smanjenje udela razmene dobavljača negativno utiče na konkurentnost tržišta, jer neaktivnost kupaca utiče i na aktivnosti dobavljača na tržištu. U nekim drugim zemljama EU, razmene se odvijaju znatno aktivnije. U Belgiji je, na primer, 2020. godine čak 21 odsto kupaca domaćinstava promenilo snabdevača, a u još devet zemalja taj udeo je bio veći od 10 odsto.

Prošle godine se po broju razmena izdvojio poslednji kvartal, što i ne čudi.

Trend smanjenja broja promena dobavljača počeo je da se okreće rastu u poslednjem kvartalu 2021. godine. Na to je uticalo nekoliko faktora.

Povećanje maloprodajnih cena je, prvenstveno, rezultat promotivnih ponuda koje nisu zamenjene novim, kao i poskupljenja ili najava poskupljenja postojećih ponuda (Petrol je bio jedan od prvih dobavljača koji je najavio povećanje maloprodajnih cena). Broj promena dobavljača dodatno je povećan najavom Telekoma da napušta maloprodajno tržište od 2022. godine, isključenjem Involte sa tržišta, kao i pokušajem jednostranog otkazivanja ugovora o snabdevanju zbog promenjenih okolnosti dobavljača Elektro prodaja E.U.

U istom periodu, u poređenju sa septembrom, snabdevači Energija plus i GEN-I stekli su najviše kupaca u domaćinstvima. Prvi je imao novu promotivnu ponudu objavljenu u oktobru i novembru, dok je GEN-I saopštio da nema nameru da kratkoročno podiže maloprodajne cene električne energije za kućne kupce.

Najviše zamena na području Elektre Gorenjske

Agencija za energetiku je izvršila i detaljniju analizu zamene dobavljača u pojedinim geografskim područjima kako bi se identifikovala moguća odstupanja od slovenačkog proseka.

Izbor kupca (snabdevača, proizvoda) nije uslovljen lokacijom, već su područja različito ekonomski i demografski razvijena, a na tržištu i dalje postoje aktivni snabdevači koji istorijski dolaze iz elektrodistribucija, tj. vlasnici i ugovorni operateri mreže u pojedinim distributivnim područjima. Neki dobavljači su i dalje u vlasništvu ovih kompanija, što bi u slučaju neefikasnog razdvajanja delatnosti moglo predstavljati potencijalnu prepreku slobodnom izboru dobavljača.

Analiza je pokazala da je najveći procenat promena snabdevača za domaćinstva ostvaren u distributivnom području Elektre Gorenjska, dok je najmanji u distributivnim područjima Elektre Ljubljana i Elektre Maribor.

Veća ili manja učešća na berzi u pojedinim oblastima distributivnih preduzeća mogu biti rezultat različite cenovne elastičnosti ovog područja, sa aspekta potražnje. Na broj promena utiče i veća aktivnost kupaca u proteklim periodima, ciljano oglašavanje dobavljača, povezanost sa dobavljačima koji su – ili su bili u prošlosti integrisani sa distributivnom kompanijom, poverenje u brend.

Srednji nivo koncentracije tržišta

Tržišni udeo tri najveća dobavljača iznosio je 57,8 odsto i povećan je za 1,1 procentni poen u odnosu na 2020. godinu. Prošle godine najviše su dobili GEN-I i Petrol.

Ostali, manji dobavljači, izgubili su najveći tržišni udeo u odnosu na 2020. godinu. Na maloprodajnom tržištu za domaćinstva, 2021. godine zabeležen je srednji nivo koncentracije tržišta. Indeks tržišne koncentracije Herfindahl-Hirschman-a (HHI) iznosio je 1725 i takođe je blago porastao u poređenju sa 2020. godinom, kada je iznosio 1636.

U posmatranom petogodišnjem periodu, ECE, Elektro energija i Energija plus su svake godine gubile svoje učešće na ovom tržištu. S druge strane, u posmatranom periodu, GEN-I i Petrol svake godine povećavaju tržišni udeo.

Izvor: Žurnal 24

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti