Pathfinder – buduće tehnologije za čistu energiju

EU najavljuje finansiranje četiri rešenja nove generacije buduće tehnologije za čistu energiju u okviru novog programa Pathfinder, koji će se izvoditi u naredne tri do četiri godine, usredsređena su na proizvodnju čiste energije, prikupljanje energije za senzore, regeneracija/stvaranje energije iz otpadne toplote i skladištenje hemijske energije.

Evropsko veće za inovacije Evropske komisije dodelilo je sredstva za istraživanje četiri ’potpuno nove’ buduće tehnologije za čistu energiju. Finansiranje u okviru novog programa Pathfinder – za izrazito značajna tehnološka istraživanja i inovacije ima za cilj da podrži vizionarske ideje koje mogu biti – ili možda ne- pretočene u stvarnost.

Rešenja nove generacije – četiri projekta čiste energije, koji će se izvoditi u naredne tri do četiri godine, usredsređena su na proizvodnju čiste energije, prikupljanje energije za senzore, regeneracija/stvaranje energije iz otpadne toplote i skladištenje hemijske energije.

HERMES – sistemi vodonik-metal za čistu energiju

Projekat HERMES preispituje koncept hladne fuzije, koji se pojavio 1989. godine, navodnim otkrićem, prekomerne proizvodnje toplote tokom elektrolize teške vode (deuterijum oksid) pomoću paladijumske elektrode na sobnoj temperature, od strane elektrohemičara Martina Fleischmanna iz Britanije i Stanley Ponsa iz Francuske.

U to vreme se smatralo da otkriće nudi put ka jeftinoj čistoj energiji, ali je otkriće ostalo kontroverzno zbog nedostatka ponovljivosti. Nedavno je interesovanje za ovu temu oživelo sa naučnim napretkom tokom godina.

HERMES namerava da se oslanja na ovo kako bi proučavao uticaj vodonika i deuterijuma napunjenih/uskladištenih u paladijumu na sobnim i srednjim temperaturama (do oko 800oC). Ovako moderne tehnike karakterizacije omogućavaju i ponovljivost.

„HERMES je projekat koji nosi visoki rizik, kao i mogućnost visoke nagrade, ali uz pomoć svih naprednih tehnika i alata razvijenih u poslednjih 30 godina, verujemo da je vredno ponovo razmotriti temu“, kaže koordinator projekta Pekka Pejlo, vanredni profesor inženjerstva materijala na Univerzitetu Turku u Finskoj.

MetaVEH – prikupljanje snage za pametne senzore i sisteme

Projekat MetaVEH predlaže razvoj inovativnih elektromehaničkih sistema za sakupljanje energije bez olova, što potencijalno može dovesti do uklanjanja baterija u udaljenim pametnim uređajima i strukturama, kao što su pametne mreže.

Ostala rešenja bi predstavljala smanjenje ljudske intervencije i troškova, kao i eliminaciju hemijskog otpada iz baterija.

Predlog je da će mehaničko jezgro novih prikupljača integrisati piezoelektrične delove bez olova, koji se zasnivaju na novom naprednom dizajnu multi-rezonatora. Očekuje se da će tehnologija dramatično povećati i energiju dostupnu za sakupljanje i operativni protok u poređenju sa trenutnim stanjem tehnike.

Potencijalne aplikacije uključuju prenosne uređaje i IoT uređaje i, na kraju, bilo koji sistem koji se može zasnivati na potpuno autonomnim bežičnim senzorima.

TPKS-Power – povrat energije iz otpadne toplote

Otpadna toplota koju stvaraju industrija, transport, obrada podataka i drugi energetski intenzivni procesi je rastući problem, ali je iskorišćavanje generalno teško, skupo i neefikasno.

Cilj projekta TPKS-Power je da iskoristi termodinamiku elektroluminiscencije, transport fotona u blizini polja i proizvodnju fotonaponske energije kako bi pretvorio nedavni napredak u termofotonskom hlađenju u novu tehnologiju toplotnih motora. TPKS toplotni motori bliskog polja koriste supertermalnu emisiju od električno pobuđenog LED-a zagrevanog otpadnom toplotom da osvetle PV ćeliju, koja se održava na sobnoj temperaturi.

Očekuje se da će tehnologija skoro udvostručiti efikasnost motora sa unutrašnjim sagorevanjem i obezbediti proces bez zagađenja životne sredine i generički proces konverzije energije. Pored toga, eliminisaće se povećani zahtevi za hlađenjem koji često prate otpadnu toplotu.

„Ako uspe, naš projekat demonstrira i pokreće razvoj efikasne tehnologije sakupljanja toplotne energije sa nepreglednim mogućnostima u svim sektorima u kojima se proizvodi otpadna toplota“, kaže TPKS-Power tim.

LICROKS – proizvodnja solarnog goriva skladištenjem hemijske energije

Fokus projekta LICROKS je na primeni principa fotosinteze na proizvodnju solarne energije, dobro poznatog u prirodi, kojim se svetlost u biljkama i drugim organizmima pretvara u hemijsku energiju.

Fotoelektrohemijske ćelije, koje su analogne fotonaponskim ćelijama, oponašaju fotosintezu, ali trenutne ćelije su neefikasne i uglavnom sadrže retke ili visoko toksične elemente.

Cilj LICROKS-a je da razvije novi tip fotoelektrohemijske ćelije sa trostrukim setom komplementarnih elemenata za upijanje svetlosti koji sadrže molekularne katalizatore napravljene samo od uobičajenih (neretkih) elemenata. Mehanizmi hvatanja svetlosti za koje je dokazano da su efikasni u povećanju efikasnosti sakupljanja svetlosti u tankoslojnim solarnim ćelijama biće validovani najboljim oksidima prelaznih metala u ćeliji.

„Cilj LICROKS-a je da obezbedi prenosni uređaj koji se lako instalira i koristi na izdvojenim mestima za stvaranje goriva za grejanje ili proizvodnju električne energije“, kaže koordinator projekta Antoni Llobet, profesor na Katalonskom institutu za hemijska istraživanja.

Izvor: Power Engineering International

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti