Pčele koriste šare – a ne samo boje – da pronađu cveće

Rezultati nove studije pokazuju da se pčele oslanjaju i na šare, a ne samo na boje, kada pronalaze hranu. U nizu testova, pčele su retko ignorisale šablon, što sugeriše da ih sama boja ne vodi do cveća.

Nova istraživanja pokazuju da se pele, pored boja, u velikoj meri oslanjaju i na cvetne šare kada traže hranu.

Tim predvođen Univerzitetom u Ekseteru testirao je ponašanje pčela i napravio simulacije pčelinjeg oka kako bi utvrdio kako one vide cveće.

Pčele imaju slabiji vid (oko 100 puta slabiji od ljudskog), tako da mogu jasno da vide šaru cveta samo kada su u krugu od nekoliko centimetara.

Kombnacija boje i šare

Međutim, nova studija pokazuje da pčele mogu veoma efikasno da razlikuju različito cveće koristeći kombinaciju boje i šara.

U nizu testova, pčele su retko ignorisale šablon, što sugeriše da ih sama boja ne vodi do cveća.

 „Analizirali smo veliku količinu podataka o biljkama i ponašanjima pčela. Obučavajući i testirajući pčele koristeći veštačke oblika i boje, otkrili smo da se one oslanjaju na sposobnost da vide oba ova elementa. Dokazivanje kako insekti vide boju i uče šare boja važno je da bi se razumelo kako oprašivači mogu, ili ne, da stvore evolucioni ‘pritisak’ na boje i obrasce koje je cveće razvilo. Naša otkrića sugerišu da cveće ne mora da razvija previše različitih boja latica, jer može da koristi šare, i proizvede kombinaciju koju pčele mogu razlikovati od drugog cveća“, rekla je profesorka Natalie Hempel de Ibara iz Ekseterovog Centra za istraživanje ponašanja životinja.

Spoljne ivice cvetova obično su u jakom kontrastu sa lišćem

Jedna karakteristika koja otkrivena u studiji je da su spoljne ivice cvetova obično u jakom kontrastu sa lišćem biljke, dok centar cveta nema tako jak kontrast sa bojom lišća.

Ovo bi moglo da pomogne pčelama da brzo identifikuju razlike u bojama i lako stignu do cveća.

Moramo da razumemo pčele

Iako cveće može biti lepo za ljude, profesor Hempel de Ibara je naglasio da razumevanje pčela, i pretnji sa kojima se one suočavaju, znači da moramo da vidimo svet „kroz oči i um pčele“.

Izvor: ScienceDaily

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti