Peh hrvatskog LNG terminala – umesto na Krk tankeri otplovili ka Aziji

Poslednjih nekoliko godina vodi se kampanja iz Vašingtona i nekih političkih cenatara u Evropi protiv ruskog gasa i izgradnje gasovoda od Rusije ka Evropi i forsira se gradnja LNG terminala, tvrdeći da su oni rešenje za energetsku bezbednost. Da to baš nije tačno videlo se ovih dana kada su čak tri tankera preusmerena ka azijskim kupcima i nisu stigla do hrvatskog LNG terminal na ostrvu Krk.

LNG terminali svakako su alternative gasovodima u poslovima dopremanja prirdnog gasa. Pogotovo tamo gde se cevovodi ne mogu izgraditi. Ali, za evropsko tržište gasa LNG gas je političko a ne ekonomsko i bezbedonosno pitanje. Jer, u ovom veku, kada je gas proglašen za tranziciono gorivo ka ugljeničnoj neutralnosti, SAD svim sredstvima vode rat protiv ruskog gasa i ruskih gasovoda ka i u Evropi.

Baš zahvaljujući tim američkim nastojanjima, uvođenju sankcija ruskim gasovodima i firmama, kao i evropskim firmama koje učestvuju u njihoj izgradni, a koje kriju iza navodne zabrinutosti za evropsku energetsku bezbednost po Evropi se u zemljama kojima vladaju politički poslušnici Vašingtona grade LNG terminali bez realnog sagledavanja ekonomskih benefita za takve projekte. Jedan od takvih je Plutajući LNG terminal na Krku u Hrvatskoj.

Uz lobiranje SAD i finansijsku podršku EU terminal u Omišlju je završen (kao plutajući terminal) i svečano pušten u rad 29. janaura, a već početkom februara hrvatski mediji izveštavaju da je u problemu jer, čak tri naručena LNG tankera sa utečnjenim prirodnim gasom, koja su bila ugovorena za rad toga terminal, nisu došla. A trebali su stići 16. odnosno, 30 januara.

Iz Jadranskog pomorskog servisa, koji je zbog opsluživanja LNG tankera za pristajanje na brod – terminal na Krku, nabavio čak tri tegljača, za hrvatske medije, Geopolitike news i Energypress su, naravno, nezvanično, potvrdili da su tanker umesto Jadranom do Krka preusmereni ka azijskim LNG terminalima – iz jednostavnog razloga – tamo je gas skuplji.

Reč je o tržištima Kine, Japana i Južne Koreje, gde je sada potražnja za gasom povećana, pa je cena utečnjenog gasa znatno “skočila”. Svetski mediji izveštavaju da je cena dostizala iznos od 1.300 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. Trgovcima je, naravno, stalo do zarade, preusmerili su tankere. Kako su stvar “ispeglali” sa kupcima (hrvatska INA i HEP, mađarski MVM i švajcarski MET) koji su ostali “kratkih rukava” pitanje je na koje, bar za sada nema odgovora (a i pitanje je hoće li sve biti sakriveno pod oznakom “poslovna tajna).

U ovoj priči, međutim, na gubitku je LNG Hrvatska, firma koja je ostala bez posla. Ako svoje interese nisu zaštitili čvrstim ugovorima sa kompanijama koje su zakupile kapacitete kao korsinici terminala za prihvat utečnjenog gasa i njegovu regasifikaciju to će se odraziti na njihov finansijski bilans. Kod transporta gasa cevovodima to rešava takozvanim ugovorima zakupa “puno za prazno”, slično je i sa tranzitnim kapacitetima električne energije.

Prema pisanju hrvatskih medija u LNG Hrvatska nisu se mnogo zabrinuli zbog ovog nedolaska tankera. Možda i stoga što je ovaj projekat izfinansiran donacijom iz fondova EU i budžeta Hrvatske. Možda je odgovor na ovakvu nezainteresovanost poslovodstva LNG terminala, koja nije najavila penale zakupcima zbog toga što je od ukupne vrednosti projekta, 234 miliona evra, kao bespovratna sredstava od Evropske komisije obezbeđeno 101,4 miliona evra a odlukom Vlade Republike Hrvatske o financiranju prve faze projekta dodeljeno, takođe, bespovratno 100 miliona evra. Dakle, kapitalni troškovi investicije većim delom zatvoreni su kroz bespovratna sredstva a ostatak su obezbedile hrvatske energetske kompanije.

Ali, iako ne radi Terminal ima troškove pa je pitanje njegove profitabilnosti. Jer, ako su kupci gasa sada odustali jer imaju dovoljne količine gasa koji pristiže kopnom, gasovodima iz Rusije i reserve u skladištima pitanje je kako će biti ubuduće. Gas iz gasovoda je, inače, jeftiniji od LNG gasa, a već smo pisali o tome da Hrvatska ima dugogodišnji ugovor za snabdevanje gasom sa ruskim Gaspromom a da su Mađari zakupili kapacitete LNG na Krku da bi u pregovorima sa tim istim Gaspromom izdejstvovali povoljnije uslove za novi ugovor.

Na svečanosti upriličenoj povodom puštanja u rad Plutajućeg LNG terminala u Omišlju i gasvodoa Zlobin – Omišalj, koji terminal povezuje sa hrvatskim gasovodnim sistemom hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao: "Ovaj terminal u Hrvatskoj, u kombinaciji s onima u Litvi i Poljskoj, čini novu tačku na koridoru sever-jug za diversifikaciju snabdevanja gasom i konkurenciju u Srednjoj i Istočnoj Evropi".

U slavljeničkom duhu naveo je da će to što su u prve tri godine kapaciteti zakupljeni 100 odsto dovesti do pojeftinjenja gasa u Hrvatskoj.

Na sajtu Vlade Hrvatske objavljeno je da je, govoreći o geopolitičkom značaju LNG terminala, premijer Plenković kazao da će se u godinama koje dolaze videti koliko je realizacija toga projekta bitna i za Evropsku uniju i za poreklo gasa koji će tu dolaziti.

“Taj projekat je bitan i za naše transatlantske partnere, jer su ga Sjedinjene Američke Države kontinuirano podržavale. Posebnim zakonom o terminalu za utečnjeni prirodni gas Hrvatska je poslala poruku želje da on bude i projektno dobro organizovan i u odgovarajućem pravnom okviru. Za Hrvatsku u budućnosti preostaje da budemo angažovani kako bi se kapaciteti ovoga terminala koristili, kako bi on doprineo našem pozicioniranju i kroz angažman u Inicijativi tri mora, jer su upravo kroz tu Inicijativu energetski projekti među najvažnijima i najznačajnijima", poručio je hrvatski premijer.

Sa kapacitetom od 2,6 milijardi kubnih metara gasa godišnje ovaj terminal, međutim, teško da može bitnije da utiče na sigurnost snabdevanja Evrope, koja godišnje troši oko 500 milijardi kubnih metara gasa. U retorici političara, ispred kamera, to je samo geopolitička izjava.

A kada su se kamere ugasile, kada je obznanjeno da su tanker preusmereni sa kursa ka Krku može se samo konstatovati, dobro je što Hrvatska ne zavisi od snabdevanja LNG terminalom.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.