Petrol – drugi najveći snabdevač gorivom u Hrvatskoj

Preuzimanjem kompanije Crodux derivata dva, Grupa Petrol dobila je još 93 benzinske stanice i sa svojih 109 pumpi, sada ima ukupno 202 prodajna mesta u Hrvatskoj. Time se učešće ove kompanije na hrvatskom tržištu povećava s 13 na 23 odsto.

Slovenački Petrol se pozicionirao u vrhu snabdevača naftnim derivatima po broju objekata na hrvatskom tržištu, nakon završetka pravnog pripajanja Crodux derivata dva kompaniji Petrol d. o. o. Zagreb. „Pripajanje društva Crodux derivati dva d. o. o. društvu Petrol d. o. o. Zagreb upisano je u sudski registar u Hrvatskoj 2. novembra 2022. godine. Na taj način Društvo Crodux derivati dva prestalo je s radom, dok je celokupno poslovanje, zajedno sa kompletnom imovinom i obavezama, preneto na društvo Petrol“, navodi se u saopštenju kompanije.

Integracija pre roka

Slovenački Petrol je 12. januara 2021. godine potpisao ugovor o kupoprodaji stopostotnog poslovnog učešća u kompaniji Crodux derivati dva, do tada u vlasništvu Ivana Čermaka, a transakcija kupovine sprovedena je 6. oktobra 2021. godine.

Nakon završetka transakcije usledila je integracija poslovanja u grupu Petrol. Iako je planirano da realizacija pripajanja, kao poslednji korak integracije, bude završena do kraja ove godine, svi postupci i poslovi uspešno su završeni dva meseca pre predviđenog roka, ističe se saopštenju.

U planiranje i sprovođenje integracije bili su uključeni svi poslovni procesi – prodaja, nabavka, IT, kadrovski poslovi, marketing i komunikacija, logistika, ljudski resursi, pravni poslovi, ulaganja i održavanje, kao i finansije – navodi se, pored ostalog u saopštenju, uz podatak da Petrol d. o. o. Zagreb danas objedinjuje oko 2.200 zaposlenih.

Dodatne 93 benzinske stanice

Preuzimanjem Crodux derivata dva, Grupa Petrol dobila je još 93 benzinske stanice i sa svojih 109 pumpi, sada ima ukupno 202 prodajna mesta u Hrvatskoj. Time se učešće ove kompanije na hrvatskom tržištu povećava s 13 na 23 odsto, ističu iz kompanije.

Inače, u 2021. godini Petrol i Crodux su ukupno prodali 887 hiljada tona naftnih proizvoda, pri čemu se prošlogodišnji udeo Croduxa računa samo od završetka transakcije, dakle od oktobra 2021. godine.

„Time Petrol učvršćuje svoju poziciju drugog najvećeg snabdevača naftnim derivatima i značajnog aktera na tržištima jugoistočne Evrope“, naglasili su iz Petrola.

Petrol postaje jak igrač

Predsednica Uprave slovenačkog Petrola Nada Drobne Popović ocenila je da je pripajanje Crodux derivata dva jedno od najvećih pripajanja u grupi Petrol u poslednjih deset godina.

„Zajedničkom nabavkom naftnih derivata i trgovačke robe, sa dvema jakim robnim markama na hrvatskom tržištu, postali smo jači igrač, tako da uz rast prodaje naftnih derivata, ostvarujemo veću prodaju dodatne ponude (gastro programa, trgovačke robe, usluga…), povećavamo vrednost programa lojalnosti za sve klijente i jačamo rast prodaje energetskih rešenja. Udruženim snagama osnažujemo i veleprodajnu mrežu”, kaže Drobne Popović.

 U skladu sa strategijom grupe Petrol za period 2021. – 2025, na hrvatskom tržištu će se u prodajnoj mreži širiti portfolio klijenata u području energenata i usluga energetske tranzicije i ulagati u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Olakšano poslovanje

Direktor Petrola Zagreb Boris Antolović Pravno naglasio je da spajanje dva društava u jedno olakšava poslovanje u svim aspektima, kao i da na taj način Petrol postaje jedno od najvećih hrvatskih preduzeća.

„Bez obzira na pravno spajanje poduzeća, zadržaćemo robnu marku Crodux,  jer želimo da iskoristimo njenu snagu i ugled na hrvatskom tržištu“, istakao je Antolović.

Po podacima iz saopštenja, grupa Petrol je u poslednjih pet godina u Hrvatskoj uložila 276,7 miliona evra. Grupa Petrol je prisutna u Hrvatskoj i s projektima proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Vetroelektrane Glunča i Ljubač proizvode električnu energiju koja je u proseku dovoljna za snabdevanje 45.000 domaćinstava.

Zelena energija

U izgradnji su tri solarne elektrane – Suknovci, Vrbnik i Pliskovo, koje će s radom započeti u proleće 2023. godine.

Grupa Petrol u Hrvatskoj ima, takođe, 66 električnih punionica za punjenje električnih vozila, tri iznajmljena skladišta naftnih derivata (Zadar, Zagreb-Žitnjak i Ploče) i pet iznajmljenijh skladišta tečnog naftnog gasa. (Sv. Križ Začretje, Unešić, Banići, Divoš i Kukuljanovo). Kompanija ima i tri koncesije za prirodni gas u okviru sopstvenog trgovačkog društva Zagorski Metalac, s 18.000 aktivnih priključaka, .

Izvor: SEEbiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti