Pidžame su „in“ – korona trgovine zatrpala neprodatom odećom

Prošla je godina bila teška za industriju odeće, koja je zabeležila pad prodaje za oko 17 posto, navodi Euromonitor. Budućnost je neizvesna. Evropski i američki lanci trgovina zatrpani su odećom, a proizvođači su zbog toga na mukama. Traže se samo pidžame.

Evropski i američki lanci trgovina odećom ne uspevaju se rešiti zaliha i smanjuju narudžbine prolećnih kolekcija, a fabrike u Bangladešu uzalud čekaju narudžbine. A u covid-svetu najviše se traže – pidžame.

Globalna industrija odeće tek se počela oporavljati od teške 2020. godine, kada je stigao novi udarac – novi talas širenja virusa i ograničenja kojima ga vlade pokušavaju zaustaviti, ali i neujednačeni programi vakcinacija, piše Poslovni.hr.

Neki lanci još se nisu uspeli rešiti prošlogodišnje odeće, koja bi u normalnim vremenima „planula” na rasprodajama. Britanski Primark ima, tako, na skladištu kolekciju za proleće/leto 2020. godine, vrednu 150 miliona funti, i 200 miliona funti vrednu kolekciju za jesen/zimu.

U konsultantskoj kući McKinsey vrednost neprodate odeće u svetu, u trgovinama i na skladištima, procenjuju na 140 do 160 milijardi evra, što je više nego dvostruko više od normalnog nivoa.

Narudžbine nisu stigle

Britanski Marks & Spencer i nemački Hugo Boss naručili su za ovogodišnju prolećnu kolekciju manje odeće nego uobičajeno.

Problemi se prelivaju na velike proizvođače odeće, poput Bangladeša, koji se uveliko oslanja na izvoz tekstila. Fabrike se bore da ostanu otvorene.

Bangladeško Udruženje proizvođača i izvoznika odeće sprovelo je anketu u pedeset fabrika i utvrdilo da su ove sezone primili 30 posto manje narudžbina nego inače, zbog predbožićnih zatvaranja u većem delu Evrope. Novi problemi stigli su u januaru, sa novim merama blokade.

„Narudžbine obično stižu tri meseca unaprijed. No, narudžbine za mart nisu stigle”, rekao je vlasnik tvornice Shahidullah Azim, čiji su klijenti severnoamerički i evropski trgovci.

„Radimo s 25 posto kapaciteta. Imam neke naloge da fabrika radi do februara, ali nakon toga ne znam kakvu će nam biti budućnost. Teško je reći kako ćemo preživeti“, dodao je Azim.

Prodaju se samo pidžame

Prošla je godina bila teška za industriju odeće, koja je zabeležila pad prodaje za oko 17 posto, prema Euromonitoru, a budućnost je neizvesna.

Procene za 2021. godinu kreću se od pesimističnih McKinseyevih predviđanja da će pasti 15 posto do Euromonitorovih procena da će se smanjiti samo 11 posto.

Ukazuje li se kakva svetla tačka? Kakvo-takvo olakšanje donela je popularnost pidžama tokom blokade.

„Ako želite znati što se nosi u Velikoj Britaniji – u modi su opet pidžame“, rekao je u januaru izvršni direktor Marks&Spencera Steve Rowe.

Hugo Boss je aludirao na isti fenomen, smanjivši ponudu klasične poslovne odeće i proširivši onu za dom i slobodno vreme.

Nekim proizvođačima to je slaba uteha.

„Potražnja za pidžamama nikada nije bila veća, no ne možemo svi raditi pidžame”, poručuje Ali.

Izvor: Poslovni.hr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti