PKS najavljuje proizvodnju „zelenog“ vodonika

Proizvodnja „zelenog“ vodonika u Srbiji deo strategije razvoja energetike, rekao je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na onlajn konferenciji Zelena industrijska Politika precizirajući da će sastanak na ovu temu sa nadležnim institucijama, kompanijama i predstavnicima industrije biti održan 17. juna, kako bi se razgovaralo na koji način Srbija može da postane lider u oblasti proizvodnje hidrogena.

Proizvodnja vodonika (hidrogena), novog izvora energije u Srbiji, biće deo strategije razvoja energetike do 2050. godine, čime će naša zemlja postati svetski lider u ovoj oblasti, rekao je danas Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije na  onlajn konferenciji Zelena industrijska politika.

Na incicijativu Privredne komore Srbije, u saradnji sa Vladom Srbije i Ministarstvom energetike, u nacrtu buduće strategije razvoja energetike naše zemlje biće definisane mogućnosti za proizvodnju ovog energenta u Srbiji, navedeno je u saopštenju PKS.

„U izradi energetske strategije naći će se poseban poddokument koji se bavi strategijom razvoja hidrogena. Uspeli smo da obezbedimo institucionalno najbolje savetnike u ovoj oblasti“, rekao je Čadež.

Sastanak na ovu temu sa nadležnim institucijama, kompanijama i predstavnicima industrije održaće se 17. juna, kako bi se razgovaralo na koji način Srbija može da postane lider u oblasti proizvodnje hidrogena, rekao je Čadež.

Kompanija Eliksir iz Prahova je napravila prvi koncept za razvoj „zelenog“ hidrogena, naveo je predsednik PKS.

Eliksir radi na prvom konceptu, pilot projektu za dobijanje „zelenog“ hidrogena na 10 kilometara od HE Đerdap 2 – najveće hidroelektrane u Evropi. Prednost lokacije Prahova je što će hidrogen moći da se transportuje u celu Evropu.

Čadež je naglasio da je korak ka održivoj poljoprivredi u Srbiji i proizvodnja „zelenog“ amonijaka, važnog đubriva koje se sve više koristi.

Ističe da srpska privreda može da se pohvali dobrim primerima kompanija koje su se preorijentisale na „zelenu“ proizvodnju.

Za dalji razvoj zelene ekonomije, kaže, neophodna je podrška novim „zelenim“ investicijama, edukacija, poštovanje zakona i smanjenje administrativnog opterećenja za kompanije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti