signal daljeg poskupljenja nafte

Planovi G7 spustili cene nafte ispod 86 dolara

Cene sirove nafte pale su u sredu na međunarodnim tržištima ispod 86 dolara kao posledica informacije da bi cenovni limit za rusku naftu koji planira G7 trebao biti viši od njene sadašnje tržišne cene.

Na londonskom tržištu je cena barela nakon podneva bila za 2,82 dolara niža nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 85,54 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,62 dolara nižoj ceni, od 78,33 dolara.

Tržište se danas fokusiralo na informaciju da bi „limit za cenu ruske nafte na sastanku G7 mogao biti postavljen iznad nivoa po kom se trenutno trguje“, rekao je Đovani Staunovo iz UBS-u.

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta želi da ograniči cenu barela ruske nafte koja se doprema brodovima, unutar raspona od 65-70 dolara, rekao je neimenovani evropski službenik.

Na tržištu severozapadne Evrope, barel ruske nafte Urals je trenutno 62 do 63 dolara, a na mediteranskom tržištu oko 67 do 68 dolara, prema podacima Refinitiva.

Visoki službenik američkog ministarstva finansija izjavio je u utorak da će se limit verovatno prilagođavati nekoliko puta godišnje.

Informacija se nadzovezala na zabrinutost zbog potražnje u Kini, najvećem uvozniku sirove nafte, zbog novog talasa zaraze Kovidom 19. Šangaj je tako u utorak kasno uveče uveo strožije mere suzbijanja kovida.

Procena Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je da će rast svetske privrede da snažno uspori u idućoj godini.

„Dobra je pak vest da OECD ne prognozira globalnu recesiju“, rekao je analitičar Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Pažnja tržišta se sada okreće večerašnjoj objavi zapisnika sa sednice američke središnje banke u novembru, u potrazi za nagoveštajima mogućeg pada aktivnosti ili daljeg podizanja kamatnih stopa, rekao je Varga.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEK) je u izdvojenom izveštaju objavila da je barel nafte njenih članica u utorak poskupeo 2,02 dolara, na 86,20 dolara.

Izvor: SEEbiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.