Plate žena u EU ne zavise od ekonomskog bogatstva zemalja

Vrednovanje ženskog rada različit je među članicama EU i, što je zanimljivo, nije sihronizovano sa ekonomskim statusom zemalja – Luksemburg, gde su razilike u primanjima najmanje ima najveći BDP po glavi stanovnika dok je drugoplasirana Rumunija, po među zemljama koje su najsiromašnije.

Prosečna bruto zarada po satu žena niža je za 14,1%  od zarade muškaraca u svima zemljama EU, s tim što je primetno da na to što se rad „lepšeg pola” manje vrednuje nema nekog velikog uticaja iznos Bruto društvenog proizvoda po stanovniku (BDP), na primer, jer je Luksemburg, gde su razlike najmanje na vrhu lestvice po BDP-u po stvarnoj kupovnoj moći (SKM), a Rumunija, koja je na drugom mestu po ravnopravnosti vrednovanja ženskog rada, na začelju liste zemalja po ovom parametru.

Postoji neravnoteža u zaradama žena i muškaraca. Jedan od načina merenja ove neravnoteže je razlika u platama polova, koja pokazuje razliku između prosečne bruto zarade po satu muškaraca i žena izražene kao procenat prosečne bruto satnice muškaraca. Izračunata je za preduzeća sa 10 ili više zaposlenih.

BDP po stanovniku po stvarnoj kupovnoj moći (SKM) Izvor: ec.europa.eu / eurostat

U 2019. bruto zarada po satu žena u EU je bila u proseku 14,1% ispod zarade muškaraca. Ovo je variralo među državama članicama EU, a najveće razlike su zabeležene u Estoniji (21,7%), Letoniji (21,2%), Austriji (19,9%) i Nemačkoj (19,2%).

Na drugom kraju skale, razlike su bile najmanje u Luksemburgu (1,3%), Rumuniji (3,3%), Italiji (4,7%) i Belgiji (5,8%).

Izvor: ec.europa.eu/eurostat

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.