Plutajući eko-hotel

Dizajniran je plutajući hotel koji će imati sistem za prečišćavanje otpadne i morske vode, reciklažu otpada i sopstvenu proizvodnju električne energije dok polako rotira. Slede studije izvodljivosti i tehničke studije. Ideja je da hotel bude pored obale Katara. Ali, moćiće i da otplovi na neku drugu lokaciju.

Novi plutajući eko-hotel koji je dizajniraio Hayri Atak Architectural Design Studio (HAADS) moći će da se pohvali sistemom bez otpada i da će generisati sopstvenu električnu energiju polako rotirajući. Studio predviđa da hotel bude pored obale Katara.

Rotirajućem hotelu će trebati 24 sata da završi punu rotaciju. Koncept okretanja zasnovan je na dinamičkom pozicioniranju, istom računarski upravljanom sistemu koji se koristi za automatsko održavanje položaja brodova.

Plutajuće pristanište omogućiće gostima pristup hotelu automobilom. Oni takođe mogu stići brodom ili helikopterom, koristeći zgodan heliodrom na plutajućem pristaništu. Budući da je hotel u potpunosti izgrađen na plutajućim platformama, mogao bi da se premesti na neko drugo mesto nakon početne lokacije kraj katarske obale.

152 sobe zauzimaće spoljni prsten hotela, svaka sa balkonom i promenljivim pogledom dok se struktura polako okreće. Kružna recepcija će zauzeti sredinu hotela, okružena masivnim predvorjem sa sedištima za druženje gostiju. Dizajn takođe uključuje zatvorene i spoljne bazene, mini golf, teretanu, spa i saunu.

Pedeset pet vertikalnih osovina vetrogeneratora i kišobrana, ili VAVTAU, modula proizvodiće zelenu energiju. VAVTAU kombinuje vetroturbinu sa suncobranom koji može generisati 25Kw energije po modulu, napajajući hotel.

HAADS je takođe uključio prikupljanje kišnice u dizajn. Na krovu će se skupljati kišnica, koja će se prečišćavati i koristiti za zalivanje zelenih površina hotela. Morska voda će se prečišćavati i koristiti kao čista voda, a otpadne vode će se prečišćavati. Otpad hrane će oploditi pejzaž.

Do sada je plutajući eko-hotel teoretski. Slede studije izvodljivosti i tehničke studije. Zatim, nadamo se, implementacija. Ne pokušavajte da rezervišete boravak pre kraja 2025. godine, najranije.

Izvor: građevinarstvo.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti