Pobednici NIS-ove olimpijade znanja iz ruskog jezika

Apsolutni pobednici devete NIS olimpijade znanja iz ruskog jezika, učenici koji su osvojili najviše bodova i zauzeli prva tri mesta u ukupnom plasmanu, su: Svetlana Kršlјanin iz OŠ Oslobodioci Beograda, Marija Bajeva iz OŠ pri Gimnaziji Jovan Jovanović Zmaj i Jelena Ilić, učenica OŠ Jovan Cvijić iz Debrca. Olimpijada se, kroz program Energija znanja, organizuje od 2013. godine.

U Gimnaziji Jovan Jovanović Zmaj u Novom Sadu održano je finale devete NIS olimpijade znanja iz ruskog jezika, realizovane uz podršku kompanije NIS, u okviru programa Energija znanja.

Takmičenje je namenjeno učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola, svih razreda srednjih škola i gimnazija, kao i studentima, iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Ovogodišnja NIS olimpijada iz ruskog jezika u finalu je okupila oko 100 učenika, koji su se nadmetali u četiri kategorije. Pobednici po kategorijama su: Jelena Ilić, OŠ Jovan Cvijić iz Debrca, Nataša Stanković, Gimnazija Vrnjačka Banja, Andrea Dragićević, Gimnazija Vuk Karadžić iz Loznice i Marija Bajeva, OŠ pri Gimnaziji Jovan Jovanović Zmaj.

Apsolutni pobednici, učenici koji su osvojili najviše bodova i zauzeli prva tri mesta u ukupnom plasmanu, su: Svetlana Kršlјanin iz OŠ Oslobodioci Beograda, Marija Bajeva iz OŠ pri Gimnaziji Jovan Jovanović Zmaj i Jelena Ilić, učenica OŠ Jovan Cvijić iz Debrca.

Svečanom proglašenju pobednika prisustvovali su predstavnici Grada Novog Sada, Ambasade Ruske Federacije u Srbiji, Ruskog doma u Beogradu, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Filološkog fakulteta u Beogradu, Univerziteta Lobačevski iz Nižnjeg Novgoroda, Slavističkog društva Srbije i Gimnazije Jovan Jovanoić Zmaj.

NIS – društveno odgovorna kompanija

Dina Vučinić, članica Gradskog veća za obrazovanje, navela je da je olimpijada dokaz da se i dalјe neguje ruski jezik među učenicima u Srbiji i da se nada da će i nove generacije nastaviti njihovim stopama.

Zahvaljujući se kompaniji NIS na organizaciji olimpijade Dina Vučinić je istakla da je „Grad Novi Sad proteklih godina dosta sarađivao sa kompanijom NIS, koja se pokazala kao vrlo društveno odgovorna kompanija. Pomogli su da i pored našeg visokog budžeta koji izdvajamo za obrazovanje, većeg od šest milijardi dinara, informatički opremimo neke škole u Novom Sadu. Ovaj današnji događaj je još jedan dokaz da misle na naše đake i na naše škole“.

Radivoje Stojković, direktor Gimnazije Jovan Jovanović Zmaj, rekao je da je ova gimnazija ustanova od istorijskog značaja i da su njeni koreni vezani za Carsku Rusiju. Prvi školovani srpski učitelјi i prvi udžbenici u 18. veku stigli su u ovu školu iz Carske Rusije.

„Veliki je uspeh u ovim nesvakidašnjim okolnostima, kada je obrazovanje u pitanju, da naši đaci postižu rezultate i da imaju volјu i želјu za učenjem ruskog jezika“, dodao je Stojković.

U vreme korone olimpijada u onlajn formatu

Aleksandar Konanihin, prvi savetnik i ataše za kulturu u Ambasadi Ruske Federacije, naveo je da je kompanija NIS odgovorna kompanija koja uzima ozbilјno učešće u društvenom životu i da se nada da će na ovaj način više dece učiti ruski jezik.

Tatjana Gaev, zamenica predsednika Slavističkog društva Srbije, istakla je da joj je veliko zadovolјstvo što olimpijada iz godine u godinu ne gubi na svojoj popularnosti, dok je Irina Abramova, profesorka sa Univerziteta Lobačevski, rekla da je velika čast i sreća poštovanje ruskog jezika koje je videla kod učesnika olimpijade.

Kompanija NIS kroz program Energija znanja od 2013. godine organizuje NIS olimpijade znanja iz ruskog jezika, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Ruskim centrom Gimnazije Jovan Jovanović Zmaj u Novom Sadu i Slavističkim društvom Srbije. Olimpijada je 2014. godine uklјučena u zvaničan kalendar takmičenja Ministarstva prosvete i nije održana samo 2020. godine zbog pandemije korona virusa, dok je 2021. godine održana u onlajn formatu.

Ni puha ni pera!

U okviru popularizacije ruskog jezika u Srbiji, NIS je kroz program Energija znanjapodržao i realizaciju dvojezične nastave u Gimnaziji Jovan Jovanović Zmaj u Novom Sadu, kao i u Osnovnoj školi Jovan Popović u Novom Sadu i Gimnaziji u Aleksincu.

NIS je do sada opremio i 17 kabineta za ruski jezik u školama čiji su učenici na olimpijadama znanja ostvarili zapažene rezultate. Kompanija je prošle godine podržala i izradu i objavlјivanje inovativnog udžbenika za početni nivo učenja ruskog jezika Ni puha ni pera!, namenjenog odraslima i studentima. NIS je prva kompanija dobitnik prestižne Svetosavske nagrade za doprinos razvoju obrazovanja, koju dodelјuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti