Tržištem emisija ugljenika Kina konkretizuje bitku sa zagađenjem

Počela raspodela finansijske podrške za čistiji vazduh u Srbiji

Danas je potpisan 31 od ukupno 97 ugovora, za koje je Ministarstvo zaštite životne sredine, kroz tri konkursa, opredelilo ukupno 400 miliona dinara za unapređenje kvaliteta vazduha u Srbiji. Sredstva su odobrena za pošumljavanje i za zamenu kotlarnica u domaćinstvima i lokalnim samoupravama.

Ministarstvo zaštite životne sredine dodeliće 130 miliona dinara za projekte pošumljavanja i zamenu dotrajalih kotlarnica i ložišta u domaćinstvima kotlovima na ekološki prihvatljivije energente.

Irena Vujović, resorna ministarka danas je u Palati Srbija sa predstavnicima 31 grada i opštine potpisala ugovore sa lokalnim samoupravama koje će dobiti finansijsku pomoć za ove projekte.

„Želim svima da čestitam na uspešno pripremljenim projektima. I mi smo, sa naše strane, požurili sa sprovođenjem konkursa i danas sam vas pozvala kako bismo mogli što pre da potpišemo ugovore i odmah vam prebacimo sredstva da biste što pre počeli da radite”, rekla je Vujović najavljujući da će uskoro obići lokalne samouprave da vidi kako napreduju radovi.

Ministarka je uputila poziv svim gradovima i opštinama da prate konkurse koje objavljuje Ministarstvo, da se prijavljuju i koriste mogućnost da poprave kvalitet vazduha uz podršku države.

„Sve vas pozivam da se pripremite i za učešće na svim budućim konkursima, koje ćemo raspisivati”, rekla je otkrivajući da je u narednom periodu planirano raspisivanje konkursa za sufinansiranje eko-parkova.

Ministarka je istakla da su danas potpisani prvi ugovori od ukupno 97, za koje je Ministarstvo kroz tri konkursa opredelilo ukupno 400 miliona dinara.

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je početkom godine tri konkursa, čiji je cilj unapređenje kvaliteta vazduha.

Prema konačnim rang-listama, na konkursu za pošumljavanje opredeljen je ukupan iznos od 100 miliona dinara za 38 lokalnih samouprava, dok je 100 miliona dinara opredeljeno za zamenu kotlarnica u domaćinstvima u 10 lokalnih samouprava.

Po konkursu za zamenu kotlarnica, izdvojeno je 200 miliona dinara za projekte u 49 gradova i opština, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.