Počelo s radom Amursko postrojenje za preradu gasa u Sibiru

Startom prva tehnološka linije Amurskog postrojenja za preradu gasa (GPP) počelo je da radi jedno od najmoćnijih postrojenja na svetu. Gasprom je u Sibiru, Amurskoj oblasti, u blizini velikih nalazišta gasa smestio postrojenje za preradu gasa čiji je kapacite 42 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Prerada gasa u proizvode sa visokom dodatom vrednošću zauzima sve važnije mesto u razvojnoj strategiji Gasproma.

U režimu telekonferencije juče je održana svečana ceremonija puštanja u rad prve tehnološke linije Amurskog postrojenja za preradu gasa (GPP), jednog od najmoćnijih na svetu. Sprovođenje tako velikog projekta prerade nema analoga u istoriji ruske gasne industrije, saopštio je Gasprom.

„Amurski GPP je jedan od najmodernijih proizvodnih pogona na svetu. Raspored izgradnje bio je izuzetno zbijen. Od početka radova, pobijanja prvih šipova do lansiranja proteklo je manje od šest godina. Za to vreme završen je neviđeni obim posla. Danas je Amursko postrojenje za preradu gasa pušteno u rad i postalo je sastavni deo Gaspromovog objedinjenog proizvodnog sistema“, rekao je Aleksej Miler, predsednik Upravnog odbora Gasproma.

„Počnite“, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin putem video linka.

Amurski GPP nalazi se u blizini grada Svobodni u Amurskoj oblasti i postaće glavno preduzeće u centru duboke prerade gasa na Dalekom istoku. Projektni kapacitet postrojenja za preradu gasa je 42 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Višekomponentni gas iz polja Čaiandinskoie (Iakutia) isporučuje se u postrojenje gasovodom Snaga Sibira, a u budućnosti će se gas isporučivati i iz polja Kovikta (Irkutski Region).

Osnovni princip, koji je prvobitno ugrađen u projekat, jeste da se prerada višekomponentnog gasa koji se isporučuje preko Snage Sibira vrši na teritoriji Ruske Federacije.

Radovi na izgradnji prve tehnološke linije amurskog GPP-a završeni su u predviđenom roku. Pokretanje sledećih pet linija sinhronizovano je sa rastom transporta gasa kroz Snagu Sibira. Od 2025. godine GPP će dostići svoj puni projektni kapacitet.

Proizvodi amurskog GPP su komercijalni gas (metan) i od njega izolovane komponente, dragocene za gasni hemijski i druge industrijske sektore. Uz pomoć najsavremenije opreme i naprednih kriogenih tehnologija pri punom opterećenju, ovde će se proizvesti 2,4 miliona tona etana, 1,5 miliona tona tečnih gasova ugljovodonika (TNG) i 200.000 tona frakcije pentan-heksana. Glavni potrošač etana i TNG-a iz amurskog GPP-a biće Amurski gasni hemijski kompleks (zajednički projekat SIBUR-a i Sinopeca).

Helijum je jedan od glavnih proizvoda amurskog GPP-a. To je vrlo tražena stavka za visokotehnološke industrije. Po obimu proizvodnje helijuma, 60 miliona kubnih metara godišnje, amurski GPP postaće svetski lider. Ključni objekat logističke infrastrukture za isporuku helijuma na međunarodno tržište biće helijum HUB u regiji Vladivostok, koji će biti pušten u rad u bliskoj budućnosti.

Prerada gasa u proizvode sa visokom dodatom vrednošću zauzima sve važnije mesto u razvojnoj strategiji Gasproma. Nakon što Amur GPP dostigne svoj puni projektni kapacitet, udeo prerade u ukupnom prihodu, kao i dobit kompanije, znatno će se povećati. To će pomoći uravnoteženju uticaja cenovnog okruženja na poslovanje Gasproma i poboljšati ekonomsku efikasnost celokupnog proizvodnog kompleksa kompanije.

Jedan od najvećih projekata u Evropi

Izgradnja amurskog GPP-a započeta je u oktobru 2015. godine. Investitor, kupac i operater Amur GPP je OOO Gasprom pererabotka Blagoveshchensk (deo grupe Gasprom). Građevinski deo projekta vodio je JSC NIPIGAZ (SIBUR grupa). Glavnu tehnološku opremu za kriogeno odvajanje gasa isporučila je nemačka kompanija Linde. Za opremanje pogona korišećeni su i proizvodi ruskih proizvođača mašina. Konkretno, u Sankt Peterburgu je prvi put u Rusiji savladana proizvodnja spiralnih izmenjivača toplote (potrebnih za rekuperaciju toplote iz smeše azota i helijuma u tehnološkom procesu proizvodnje helijuma na GP Amur).

U projekat je bilo uključeno oko 1.000 dobavljača opreme i više od 500 dobavljača. Na lokaciji Amur GPP trenutno je zaposleno oko 35.000 graditelja a broj stalnih radnih mesta u preduzeću biće oko 3.000.

U decembru 2019. godine završen je posao za organizaciju projektnog finansiranja izgradnje amurskog GPP-a u ukupnom iznosu od 11,4 milijarde evra. Ovako veliku sumu za finansiranje obezbeđuju 22 banke iz Evrope, Azije i Rusije (Gazprombank JSC), Sberbank Rusije, VTB banka, Otkritie Bank i VEB.RF). Iz Gazproma ističu da je ovo istorijski projekat, jedan od najvećih u Evropi u poslednjih nekoliko godina.

Za izgradnju amurskog GPP-a izgrađena je i prateća infrastruktura: 27 km pristupnih puteva, pristanište na reci, oko 40 km železničkih pruga, tri kampa za smenu, koji se takođe koriste u pratećim investicionim projektima.

Proizvodnju procesne pare i električne energije obezbeđuje termoelektrana Svobodnenskaia, koju je Gasprom pustio u rad ovog proleća.

Treba istaći i socijalnu infrastrukturu u regionu. U gradu Svobodni gradi se stambeni deo za zaposlene u amurskom GPP, uključujući stambene zgrade, kliniku, vrtić, školu, sportski kompleks, Dom kulture sa koncertnom salom i Dom dečije umetnosti.

Rezerve gasa

Polje Čajandinskoje je jedno od najvećih na istoku Rusije, baza za formiranje Jakutskog centra za proizvodnju gasa. Po obnovljivim rezervama gasa spada u kategoriju jedinstvenih – 1,2 biliona kubnih metara, sa godišnim kapacitetom od 25 milijardi kubnih metara gasa. Pušteno je u rad 2019. godine.

Polje Kovikta je najveće na istoku Rusije po rezervama gasa i osnova za formiranje centra za proizvodnju gasa Irkutsk. Što se tiče obnovljivih rezervi gasa, spada u kategoriju jedinstvenih sa 1,8 biliona kubnih metara. Planirani projektni kapacitet je 27 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Teren se oprema za puni razvoj.

Oba polja su baza resursa za gasovod Snaga Sibira. Snabdevanje gasom iz polja Čajandinskoje gasovodom započelo je 2019. godine. Trenutno je u toku izgradnja deonice od Čaiandinskoie do Koviktinskoie polja.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti