Podaci Saudi Aramkoa na darknetu

Hakeri, koji su došli do podataka kompanije Saudi Aramko, traže 50 miliona dolara otkupnine u kriptovaluti. Još nije poznato ko stoji iza tražene otkupnine, izveštava AP. BBC navodi da su hakeri do 1.000 gigabajta Aramkovih podataka došli preko jednog od dobavljača saudijskog energetskog giganta.

Najvredniji svetski proizvođač nafte Saudi Aramko potvrdio je za BBC da su podaci kompanije procurili od jednog od njenih dobavljača. Podaci Saudi Aramkoa se nalaze na darknetu.

Procurila datoteka se sada koristi kao sredstvo za ucenu kompanije. Hakeri traže 50 miliona dolara, izveštava britanski javni servis.

Odgovarajući na imejl na BBC-jev upit, iz Aramkoa su rekli da su „nedavno saznali za indirektno otkrivanje ograničene količine informacija o kompanijama u vlasništvu nezavisnih dobavljača“.

Saudijski energetski gigant nije rekao o kojoj se kompaniji radi, niti da li je dobavljač hakovan ili su podaci procurili na neki drugi način.

„Do curenja podataka nije došlo probijanjem našeg sistema, događaj nema uticaja na naše poslovanje i kompanija nastavlja da održava snažnu sajber sigurnost“, dodali su iz Aramaka.

Iznuđivači su došli u posed jednog terabajta, odnosno 1.000 gigabajta Aramkovih podataka, izvestio je ranije AP, pozivajući se na veb lokaciju na darknetu (delu šifrovane mreže na Internetu, koji je dostupan samo putem specijalizovanih alata koji omogućavaju anonimnost).

Prema izveštaju AP-a, na toj veb stranici Aramku je ponuđeno da izbriše podatke u zamenu za 50 miliona dolara u kripto valuti. Još nije poznato ko stoji iza tražene otkupnine.

Aramko nije odgovorio na BBC-jev zahtev za komentarom na vest AP-a, da je kompanija bila meta pokušaja iznude od 50 miliona dolara.

Izvor: Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.