Podrška proizvodnji struje na krovovima u regionu

Elektroprivreda Crne Gore najavila je nastavak Projekta Solari, a očekuje se da će smanjenje PDV-a na solarne panele sa 21 na sedam odsto doprineti brojnosti. Elektroprivreda Srpske je počela sa potpisivanjem ugovora sa budućim prozjumerima i ovim programom biće odabrano 50.000 domaćinstava za instalaciju solarnih panela. Federacija BiH će, takođe, nakon usvajanja novih energetskih zakona, krenuti sa programima podrške budućim prozjumerima.

Izmenama Zakona o porezu na dodanu vrednost i Zakona o planiranju i izgradnji, koje je usvojila Skupština Crne Gore, PDV na solarne panele smanjen je sa 21 na sedam odsto, dok je njihova instalacija pojednostavljena.

Izmenama zakona uvedene su dve novine: ukinuta je obaveza pribavljanja urbanističko-tehničkih dozvola za solarne elektrane snage do 1.000 kW i smanjen je PDV na prodaju, instaliranje i uvoz solarne opreme.

„Time se značajno pojednostavljuje procedura izgradnje solarnih elektrana i za oko 12 odsto se smanjuje njihova cena“, rekao je predsednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović.

Smanjenje poreza na solarne panele

Elektroprivreda Crne Gore nedavno je objavila poziv za nastavak projekta Solari, u cilju omogućavanja građanima i privredi da proizvode zelenu energiju za sopstvenu potrošnju i postanu prozjumeri. Ova kompanija je veoma zainteresovana da ugradnja solarnih panela bude što jednostavnija i jeftinija, s obzirom da je glavni instalater ovih postrojenja u Crnoj Gori.

Nekoliko političkih stranaka u Skupštini Crne Gore zatražilo je da se porez na solarne panele potpuno ukine, kako bi se građanima i privredi olakšalo instaliranje solarnih sistema u vremenu energetske krize i enormnog rasta cena električne energije na evropskom tržištu.

Vlada Crne Gore to nije podržala, obrazloživši da evropske direktive propisuju mogućnost niže stope, ali ne i njeno ukidanje, i da se mora voditi računa o prihodima budžeta u 2023.

Predlagači su tada odlučili da promene svoj predlog i da se porez smanji sa 21 na sedam odsto.

Crnogorskim prozjumerima „ključ u ruke“

Crna Gora ima prirodne pogodnosti za korišćenje zelene energije. Solarni potencijal zemlje je jedan od najvećih u Jugoistočnoj Evropi. Podgorica, na primer, ima više od 2.000 sunčanih sati godišnje, dok je broj sunčanih sati u Crnoj Gori od 1.300 do 2.000 sati. U Nemačkoj broj sunčanih sati je od 1.000 do 1.200, a već su izgradili solarnih elektrana snage 50 GW sati.

Imajući sve to u vidu, Elektroprivreda Crne Gore je odlučila da domaćinstvima i firmama ponudi instaliranje krovnih solarnih elektrana, tako što će ova kompanija obaviti ceo posao – od uzimanja kredita od oko 30 miliona evra za finansiranje radova, nabavke opreme, do instaliranja po sistemu „ključ u ruke“.

Posle toga, građani moraju da otplate investiciju u mesečnim ratama u narednih pet do deset godina, s tim da ta rata neće biti veća od njihovog prosečnog računa za struju. Kada se završi otplata, električna energija za potrošača, kako kažu u Elektroprivredi, postaje gotovo besplatna.

Prozjumeri u BiH

Bosna i Hercegovina još čeka da se u jednom njenom delu donesu zakoni koji će uvesti nove kategorije proizvođača električne energije. Tek tada će moći da se razmišlja o modelima podrške izgradnji solarnih elektrana.

Elektroprivreda Srpske već je počela sa potpisivanjem ugovora sa budućim prozjumerima u okviru programa energetske održivosti domaćinstava i privrede. Ovim programom biće odabrano 50.000 domaćinstava na području RS-a za instalaciju solarnih panela, koja će 10 godina otplaćivati deo vrednosti fotonaponskog postrojenja, nakon čega će ono preći u njihovo vlasništvo.

Iznosi rata bi trebalo da budu manji od sadašnjih računa za električnu energiju.

I Federacija BiH će, nakon usvajanja novih energetskih zakona, krenuti sa programima podrške budućim prozjumerima na ovom području. Samo usvajanje novih energetskih zakona omogućiće svim građanima da izgradnjom vlastitih fotonaponskih sistema postanu proizvođači električne energije, ostvare uštede, a zatim i profit prodajom struje iz vlastitog solarnog pogona.

Izvor: Solari

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti