Pojeftinio gas na evropskim berzama – Severni tok 2 spreman za transport

Početak ove nedelje obeležen je dvema vestima iz sektora energetike. Pojeftinio je gas na evropskim berzama, a prvi krak Severnog toka 2 napunjen je sa oko 177 miliona kubnih metara tehničkog gasa, čime je postupak njegovog punjenja završen. Taj pritisak je dovoljan za otpočinjanje transporta gasa od Rusije ka Nemačkoj. U toku su aktivnosti na pripremi druge cevi gasovoda.

Gas je, konačno pojeftinio na manje od 1.000 dolara za hiljadu kubnih metara.

Cena gasa u Evropi spustila se na početku današnjeg trgovanja na londonskoj ICE berzi na oko 980 dolara za 1.000 kubnih metara.

Fjučersi gasa za novembarsku isporuku pali su tokom jutrošnjeg trgovanja na holandskom TTF čvorištu na 983,5 dolara za 1.000 kubnih metara, odnosno na 82 evra po MWh, na bazi trenutnog kursa evra prema dolaru (cene na ICE berzi se izražavaju u evrima po MWh).

Ukupan pad cene u odnosu na prethodni trgovački dan iznosi oko 10 posto, izveštava Tas s a prenosi Tanjug.

Na TTF-u je 6.oktobra cena gasa dostigla rekord svih vremena, premašivši 1.900 dolara za 1.000 kubnih metara.

Ekstremna volatilnost cena na evropskom tržištu gasa vezuje se uglavnom za činjenicu da skladišta gasa nisu napunjena uoči predstojeće zimske grejne sezone, navodi ruska agencija.

Prvi krak Severnog toka 2 napunjen tehničkim gasom

Prvi krak gasovoda Severni tok 2 napunjen je sa oko 177 miliona kubnih metara tehničkog gasa, čime je postupak njegovog punjenja završen.

Taj pritisak je dovoljan za otpočinjanje transporta gasa u budućnosti, saopštio je danas operater cevovoda, prenosi agencija Tas s.

„Postupak ubacivanja gasa u prvu cev gasovoda Severni tok 2 je završen 18. oktobra. U skladu s panom i projektovanim zahtevima sistema, cev je napunjena sa oko 177 miliona metara kubninh tzv. tehničkog gasa, dostižući pritisak od 103 bara u cevovodu. Taj pritisak je dovoljan za početak budućeg transporta gasa“, navodi se u saopštenju.

U toku su aktivnosti na pripremi druge cevi gasovoda koje prethode puštanju u rad.

Danska energetska agencija je 4. oktobra saopštila da je kompanija Severni tok 2 AG, operater istoimenog gasovoda, ispunila sve uslove za puštanje u rad tog cevovoda.

Gasovod Severni tok 2 sastoji se od dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, koji će se transportovati od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke.

Puštanje gasovoda u rad planirano je do kraja ove godine. Ruski proizvođač gasa, Gasprom, saopštio je ranije da bi već ove godine mogao da isporuči Evropljanima 5,6 milijardi gasa gasovodom Severni tok 2.

Izvor: Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti