Pola veka rusko – nemačke energetske saradnje

Nemačka je najveći potrošač ruskog gasa. Ove godine obeležava se 50. godišnjica potpisivanja prvog sporazuma između SSSR-a i Zapadne Nemačke o isporukama ruskog gasa. SSSR je 1973. godine po ovom sporazumu počeo da isporučuje Saveznoj Republici Nemačkoj prirodni gas.

Ove godine Rusija i Nemačka obeležavaju pola veka uspešne saradnje u energetskom sektoru.  U Esenu u Nemačkoj, u hotelu Kaiserhof 1. februara 1970. godine potpisan je prvi ugovor za isporuke prirodnog gasa iz Sovjetskog Saveza u SR Nemačku.

„Sporazum koji je potpisan u Esenu pre pola veka služio je kao polazna osnova za dugoročnu i veliku saradnju Rusije i Nemačke u gasnom sektoru. Danas je nemačko tržište na prvom mestu za Gasprom. Nemačka je najveći potrošač ruskog gasa. Dok smo pre 50 godina govorili o isporuci 52,5 milijardi kubnih metara gasa tokom 20 godina, sada svake godine isporučujemo Nemačkoj toliko, ili čak više od toga. Siguran sam da je pred nama još mnogo decenija uspešne saradnje“, rekao je Aleksej Miler, predsednik Upravnog odbora Gasproma prošle nedelje (19. novembra) tokom video konferencije sa Andreasom Šierenbekom (Andreas Schierenbeck), izvršnim direktorom kompanije Uniper.

Izveštavajući u saopštenju o ovom radnom sastanku Gasprom ističe da se razgovaralo o aktuelnoj situaciji i razvoju buduće saradnje između kompanija. Sastanak je ocenjen kao prekretnica u rusko-nemačkoj energetskoj saradnji.

Tokom razgovora predstavnici obe kompanije su istakli suštinsku ulogu prirodnog gasa kao zelenog izvora energije u postizanju ciljeva klimatske politike EU za dekarbonizaciju

Uniper SE je energetska kompanija fokusirana na prirodni gas, proizvodnju električne energije i globalnu trgovinu energijom. Gasprom i Uniper sarađuju u isporukama i transportu gasa i sprovode zajednički naučni i tehnički program. Prvi sporazum potpisan je 1970. godine, a SSSR je 1973. godine po ovom sporazumu počeo da isporučuje Saveznoj Republici Nemačkoj prirodni gas. Kupac je bio Ruhrgas, koji je 2016. postao deo Unipera.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti