Zašto je porastao izvoz LNG -a iz SAD?

Polemike oko polaganje gasovoda za novi nemački LNG terminal

Cilj Savezne vlade je da do sledeće zime LNG terminal na ostrvu Rigen bude u funkciji. Odmaraliđte Rigen Binc podnelo je tužbu protiv gasovoda Saveznom administrativnom sudu u Lajpcigu i zatražilo hitnu obustavu izgradnje. Velike državne i private komanije su takođe protiv izgradnje gasovoda.

Brod za polaganje cevovoda za terminal za tečni prirodni gas (LNG) stigao je u subotu kod obale Rigena, ostrva na severoistoku Nemačke. Brod Kastoro 10, dovezen je u ostrvsku luku Mukran, gde će biti pripremljen za upotrebu, saopštio je nemački operater gasnog sistema Gaskade.

Brod će položiti oko 50 kilometara morskog gasovoda od kopnenog gasnog čvorišta Lubmin kroz slanu vodu jugoistočno od Rigena do Mukrana. Prema planovima Savezne vlade, tu bi trebalo da budu stacionirane dve plutajuće jedinice za prihvatanje, skladištenje i gasifikaciju (FSRU brod) LNG.

Vremenski okvir za izgradnju LNG terminala na Rigenu je ambiciozan. Naime, cilj Savezne vlade je da do naredne zime bude u funkciji. Ovo je od suštinskog značaja za sigurnost snabdevanja energijom u slučaju hladne zime ili ako se druge linije snabdevanja pokvare, tvrdi savezna vlada, prenela je agencija DPA.

Kritike i tužbe

Kritičari, sa druge strane, smatraju da je terminal nepotreban i da može dovesti, između ostalog, do ekoloških problema.

Odmaralište Rigen Binc saopštilo je u petak da je podnelo tužbu protiv gasovoda Saveznom administrativnom sudu u Lajpcigu i zatražilo hitnu obustavu izgradnje. Binc navodi da gasovod ugrožava životnu sredinu i turizam. Nedavno je i pokrajinsko ministarstvo nadležno za životnu sredinu u Šverinu kritikovalo građevinske radove koji su u toku.

Pored toga, Nemačka federacija za životnu sredinu i zaštitu prirode (BUND), Udruženje za očuvanje prirode i biodiverziteta (NABU) i Svetski fond za divlje životinje (VVF) zahtevaju momentalno zaustavljanje izgradnje.

Izvor: energetika-net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti