Politička borba oko 5G mogla bi da ugrozi letenje avionom

Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) SAD je zabrinuta da bi 5G antene u blizini aerodroma mogle da imaju uticaja na opremu u avionima, iako je federalna komisija za komunikacije (FCC) provela godine istražujući C-opseg koji koristi 5G. Inače, oko 40 drugih zemalja je odobrilo upotrebu 5G u C-opsegu.

Regulatori u saobraćaju su zabrinuti da bi verzija 5G koja bi trebalo da bude uključena u januaru mogla da ometa neke instrumente aviona, a mnoge grupe u avio industriji dele te strahove. Uprkos uveravanjima federalnih regulatora za telekomunikacije i bežičnih operatera.

Konkretno, Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) je zabrinuta da bi 5G antene u blizini nekih aerodroma – a ne mobilnih uređaja putnika u vazdušnom saobraćaju – mogle da odbace očitavanja pojedine opreme aviona dizajnirane da kaže pilotima koliko su udaljeni od zemlje. Ti sistemi, poznati kao radarski visinomeri, koriste se tokom leta i smatraju se kritičnom opremom. (Radarski visinomeri se razlikuju od standardnih visinomera, koji se oslanjaju na očitavanja vazdušnog pritiska i ne koriste radio signale za merenje nadmorske visine.)

Agencija je zabrinuta

Agencija je toliko zabrinuta da je ovog meseca izdala hitnu naredbu kojom se zabranjuje pilotima da koriste potencijalno pogođene visinomere oko aerodroma gde bi to inače zahtevali uslovi slabe vidljivosti. Ovo novo pravilo moglo bi da spreči avione da stignu do nekih aerodroma u određenim okolnostima, jer piloti ne bi mogli da slete koristeći samo instrumente.

Nije sasvim jasno na koje aerodrome ovo pravilo može da utiče. Kada je izdala naredbu, FAA je rekla da će tačni aerodromi biti precizirani kasnije kada dobije više informacija od bežičnih operatera o tome gde bi 5G infrastruktura mogla da bude postavljena.

Sat otkucava

Očekuje se da će 5. januara bežični operateri aktivirati 5G uslugu koja se oslanja na radio frekvencije za koje brine FAA.

Prema karti usluga koju je napravila Federalna komisija za komunikacije (FCC), veliki delovi Kalifornije, Floride, Nove Engleske, Teksasa i Srednjeg Zapada će dobiti 5G pokrivenost. Ali avio-grupe upozoravaju da bi to moglo da ugrozi neke od najvećih aerodroma u zemlji, uključujući Los Anđeles, Njujork i Hjuston.

Kako funkcionišu 5G signali

Signali 5G će putovati preko radio frekvencija koje su zajedno poznate kao C-opseg. Ovaj opseg talasa je privlačan za bežične operatere jer nudi dobar balans između dometa i kapaciteta ćelije – dve ključne karakteristike svake bežične mreže. (Drugi skupovi talasa osim C-opsega se takođe koriste za prenos 5G, ali trenutna debata se fokusira samo na frekvencije C-opsega).

Da bi se dalje pozabavili svim rizicima u vezi sa avionima, Verizon i AT&T čiji je vlasnik WarnerMedia, ponudili su u novembru da ograniče snagu svojih 5G antena i da preduzmu druge mere predostrožnosti. Odvojeno, kompanije su se takođe složile da odlože uvođenje 5G sa 5. decembra 2021. na 5. januar 2022.

Ali to nije bilo dovoljno da ublaži zabrinutost FAA, čija bi naredba imala „ogroman negativan uticaj na avio-industriju“, napisali su izvršni direktori Boinga i Erbasa u pismu u ponedeljak Ministarstvu saobraćaja. Izvršni direktori su dodali: „Slažemo se da 5G smetnje mogu negativno da utiču na sposobnost aviona da bezbedno rade.

U pismu se navodi procena koju je objavila industrijska grupa Airlines for America, a koja predviđa da će ograničenja FAA poremetiti 345.000 putničkih letova, 32 miliona putnika i 5.400 teretnih letova. Naredba FAA procenjuje da bi planom moglo da bude pogođeno 6.800 američkih aviona, zajedno sa 1.800 helikoptera.

To je veliki poremećaj zbog straha od mogućeg rizika za bezbednost vazduha, pitanje koje je Federalna komisija za komunikacije (FCC) provela godinama istražujući pre nego što je konačno otvorio C-Band za upotrebu 5G.

Pored sopstvenih predloženih promena, od bežičnih operatera bi se trebalo zahtevati da urade više – kao što je dalje smanjenje nivoa 5G snage i obezbeđivanje da antene budu usmerene ispod horizonta, navela je koalicija vazduhoplovne industrije u pismu FCC-u ovog meseca.

5G u drugim zemljama

Stručnjaci za tehnologiju kažu da, iako bi 5G antene teoretski mogle da dovedu do smetnji oko aerodroma, potencijal za smetnje je uvek prisutna karakteristika svih bežičnih komunikacija, ne samo 5G  i da su do sada regulatori širom sveta dobro radili na tome.

40 drugih zemalja odobrilo upotrebu 5G

„Vredi napomenuti da je oko 40 drugih zemalja odobrilo upotrebu 5G u C-opsegu“, napisao je Harold Feld, stručnjak za telekomunikacije.

„Japan posebno koristi 5G mreže danas mnogo bliže opsegu visinomera nego što je razdvajanje od 220 MHz koje je usvojio FCC. Za sada nema pouzdanih izveštaja o bilo kakvom štetnom ometanju vazdušnih visinomera“, napisao je Feld. „Moguće je da FCC napravi grešku u vezi sa ovim, svakako“, dodao je Feld. „Ali regulatori u 40 različitih zemalja? I bez incidenata u kojima je operacija već počela?“

Prema vazduhoplovnoj industriji, zemlje poput Japana i Južne Koreje koriste 5G na samo delić nivoa snage dozvoljene u Sjedinjenim Državama, dok Kanada ima privremeno pravilo koje zahteva da antene budu nagnute nadole, a u Evropi je zaštitni opseg 100 megaherca širi nego u SAD.

Međutim, prema bežičnom sektoru, zemlje poput Japana nameću samo ograničenja snage na frekvencijama koje Sjedinjene Države čak i ne planiraju da koriste za 5G.

Da li treba da se brine?

Dakle, ko je u pravu, i da li avio putnici imaju razlog za strah?

Prema njegovom iskustvu, napisao je Feld, inženjeri FCC-a koji donose odluke o spektru su „izuzetno svesni da bi ljudi mogli umreti ako zeznu“ – što, kako je rekao, otkriva kako FAA javno protivreči FCC-u predstavlja manje realnu opasnost po javnu sigurnost nego vrsta birokratske borbe za moć koja je postala sve češća širom savezne vlade. (Sa svoje strane, Odeljenje za transport izražava rezerve u vezi sa uvođenjem 5G više od godinu dana.)

FAA nije jedina agencija koja izdaje strašna upozorenja o potencijalnim smetnjama zbog promena u načinu na koji SAD koriste svoje bežične talase. Pentagon je 2019. rekao da bi otvaranje drugačijeg opsega frekvencija za korišćenje 5G – skupa vazdušnih talasa poznatih kao L-Band – moglo ometati vojne GPS sisteme. I u još jednoj visokoprofilnoj borbi, FCC je bio u sukobu sa NASA-om i NOAA-om oko uticaja koji bi 5G mogao imati na vremenske satelite.

FAA nastavlja da radi na pronalaženju rešenja

U saopštenju ranije ovog meseca, FAA je rekla da nastavlja da radi sa FCC-om i telekom operaterima na pronalaženju rešenja. Pošto su bežični operateri već predložili neke promene, a avio-industrija traži još, čini se da je cenkanje usredsređeno na to koliko daleko će telekom kompanije na kraju morati da odu. Pregovori takođe odražavaju pristup vazduhoplovnog sektora riziku u onome što je inherentno posao na život ili smrt i gde se male granice greške ne tolerišu.

Ono što se sumnja je da  da FCC, FAA i svi učesnici u industriji imaju radni plan za ograničavanje uticaja FAA-ovih ograničenja za letenje. Nakon što FAA navede konkretne aerodrome koji će biti podložni ograničenjima – opet, na osnovu podataka o infrastrukturi koje pružaju bežični operateri – FAA će pozvati proizvođače visinomera da testiraju svoju opremu u odnosu na nove uslove rada koje predlaže industrija telekomunikacija. Visinomeri za koje se pokaže da nisu pogođeni tada bi se smatrali bezbednim za upotrebu, što bi omogućilo da se izbegnu neka od kašnjenja i skretanja letova za koje se strahuje.

Svi se nadaju pozitivnom ishodu

„Trenutno je u toku neprekidna, stalna razmena informacija između federalnih agencija i zainteresovanih strana u industriji sa obe strane. Sastanci na svim nivoima, svaki dan. Plan postoji i svi se slažu šta je to plan i na tome se izvršava“, saznajemo iz izvora.

U sredu popodne zvaničnici telekomunikacija i vazduhoplovne industrije objavili su zajedničku izjavu u istom smislu.

„Drago nam je što ćemo nakon produktivnih razgovora zajedno raditi na podeli dostupnih podataka sa svih strana kako bismo identifikovali specifične oblasti od značaja za avijaciju. Najbolji tehnički stručnjaci iz obe industrije će zajednički raditi na identifikaciji puta napred, u koordinaciji sa FAA i FCC“, navodi se u saopštenju.

FAA je u naknadnom saopštenju saopštila da je „ohrabrena što proizvođači avioelektronike i bežične kompanije preduzimaju korake da testiraju kako će desetine radio visinomera raditi u snažnom 5G okruženju predviđenom za Sjedinjene Države“.

Ernesto Falkon, stručnjak za telekomunikacije u Electronic Frontier Foundation, grupi za digitalna prava, rekao je da putnici u vazdušnom saobraćaju ne moraju da brinu o 5G smetnjama ako je FCC rešio stvar, jer agencija ima dokazane rezultate u sprečavanju štetnih smetnji.

Pošto postoji samo toliko radio spektra koji treba da se koristi, dodao je Falcon, i pošto je potražnja za tim talasima na vrhuncu svih vremena, svaki put kada FCC promeni način na koji se taj oskudan resurs može koristiti, on ima tendenciju da izazove reakciju onih koji nemojte imati koristi od novog sistema.

Legitimne ili sebične primedbe?

„Neko mora da se obračuna sa tim da li su te primedbe legitimne ili sebične“, rekao je Falkon, a u Sjedinjenim Državama to je zvanično posao FCC-a.

Kao da žele da podvuku poentu, i u neobičnoj demonstraciji sile, ovog meseca šest bivših predsednika FCC-a, grupa koja uključuje i demokrate i republikance, napisala je zajedničko pismo žaleći se da se međuagencijska borba oko 5G i avijacije odvija na način koji rizikuje da naruši kredibilitet američke vlade.

„Ovu debatu ne treba voditi javno na način koji podriva poverenje potrošača u proces. Stav FAA preti da poremeti argumentovane zaključke do kojih je FCC došao nakon godina tehničke analize i proučavanja“, napisali su bivši predsednici.

Izvor: CNN

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti