Politike zemalja G20 nedovoljne za ispunjavanje pariskih klimatskih ciljeva

Samo devet meseci je ostalo do kritične sledeće runde međunarodnih klimatskih pregovora, a zemlje G20, najveće svetske ekonomije su daleko od toga da imaju prave klimatske politike, koje bi ispunile zelena obećanja data na klimatskoj konferenciji COP21 u Parizu 2015. godine, a kamoli nova, smelija obećanja za dekarbonizaciju, navedeno je u novom istraživanju BloombergNEF-a (BNEF).

U svom novom pregledu nulte-ugljenične politike BloombergNEF (BNEF) ocenjuje politike dekarbonizacije zemalja G20, kako bi se pratilo koje su vlade primenile režime radi ostvarenja ciljeve Pariskog sporazuma ili značajniju dekarbonizaciju. U pregledu su istaknuti primeri onoga što funkcioniše i što je primenjivo i negde drugde, i označava gde je potreban veći napredak.

Victoria Cuming, šefica globalne politike u BNEF-u, rekla je: „Impresivna obećanja na visokom nivou, naročito tokom poslednje godine, stizala su od strane velikih ekonomija, poput Evropske unije, Japana, Južne Koreje i Kine, koje su obećale da će doći do „neto-nula“ emisija ili ugljenične neutralnost u nekom datumu u budućnosti. Ali stvarnost je takva da države jednostavno nisu učinile dovoljno pratećim politikama kod kuće, čak ni da bi ispunile i obećanja data pre više od pet godina.“

Veliki deo trenutno postignutog svetskog napretka u smanjenju stope rasta emisije CO2 postignut je u elektroenergetskom sektoru. Izveštaj ocenjuje nacionalne i regionalne politike energetskog sektora, istovremeno istražujući i druge glavne segmente globalne ekonomije odgovorne za proizvodnju CO2 – drumski transport, zelena goriva, građevinarstvo, industriju i cirkularnu ekonomiju.

„Iako su neke politike energetskog sektora dale rezultate, većina zemalja je učinila malo u ostalim ekonomiskim sektorima“, rekla je Cuming. „Pa čak i unutar svakog sektora, nije dovoljno primeniti podsticaje za jednu tehnologiju – potrebno je više puteva.“

Zemlje obuhvaćene pregledom bodova ocenjene na skali do 100% na osnovu 122 kvalitativna i kvantitativna pokazatelja, robusnosti i efikasnosti sprovedenih politika.

Sveukupno gledano, Nemačka i Francuska su postigle najviše ocene jer su uspostavile najbolje miskeve politika na mesta koja podstiču dekarbonizaciju, ali još uvek imaju prostora za poboljšanje, otkriva studija.

Zemlje G20 postigle su prosečan rezultat za celu ekonomiju od 47%. Države na vrhu rang-liste sprovele su veći broj robusnih, konkretnih mera za postizanje svojih ambicioznih, ali dostižnih ciljeva. Oni su uveli politike za podsticanje promena i na strani ponude i potražnje. Njihovi procesi izrade klimatskih politika su relativno transparentni i predvidivi, a njihove inicijative počinju da imaju merljiv uticaj.

BloombergNEF, Pregled rezultata nulte-ugljanične politike zemalja G20

Izvor: BloombergNEF. Napomena: Dekarbonizacija goriva = napori da se unaprede proizvodnja zelenog gasa i biogoriva, kao i hvatanje, upotreba i skladištenje ugljenika.

Napredak u svim sektorima bio je krajnje neujednačen. G20 je kolektivno postigao najbolje rezultate svojih politika u energetskom sektoru (sa 58%), jer su sve države uvele određenu vladinu podršku za promociju čistih tehnologija.

Međutim, da bi ostvarili ciljeve Pariskog sporazuma, moraće da posvete mnogo više pažnje drugim sektorima, posebno građevinarstvu i industriji, koji su imali prosečne ocene od 42%, odnosno 37%.

Sažetak nalaza ključnih izveštaja dostupan je za preuzimanje putem ovog linka BNEF Long Form Template (Grid) (bbhub.io)

Izvor: Power Engineering International

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti