Poljaci objavili scenario gašenja najveće termoelektrane na svetu

Najveća termoelektranu na lignit na svetu biće zatvarana fazno - od 2030. do 2036. godine, najvljeno je iz Poljska energetska grupacija (PGE). Kopovi uglja u Belhatovu i Šcercovu biće zatvoreni 2026. dnosno do 2038. godine. Ipak, poljska vlada se sa sindikatima dogovorila da tek 2049. godine napusti eksploataciju uglja.

Poljska energetska grupacija (PGE), državna energetska kompanija i najveći proizvođač struje u Poljskoj, objavila je vremenske rokove u kojima namerava da zatvori termoelektranu na ugalj Belhatov, najveći kompleks elektrana u Evropi.

Prema podacima poljskog ministarstva za trezor, pojedini blokovi termoelektrane čija je izgradnja počela 1981. godine treba da budu isključeni u fazama od 2030. do 2036. godine.

Preduzeće PGE je najavilo i da će postepeno obustaviti i eksploataciju lignita na obližnjim površinskim kopovima u Belhatovu i Šcercovu. Taj proces će, takođe, teći u fazama, i treba da bude završen do 2026. dnosno do 2038. godine.

Termoelektrana Belhatov nalazi se desetak kilometara od istoimenog grada, u centralnoj Poljskoj, južno od Lođa. Rudarsko-energetski kompleks Belhatov, ujedno i najveća termoelektrana na lignit u svetu, ima 13 blokova ukupne snage 5.420 megavata. Ova elektrana godišnje potroši oko 45 miliona tona uglja, što je čini i najvećim pojedinačnim emiterom ugljen-dioksida u Evropi.

Uprava PGE je u saopštenju navela da je svesna socijalnih i ekonomskih posladica odluke da zatvori termoelektranu, ali da se pouzdaje u planove za pravednu tranziciju i da očekuje finansijsku podršku EU za napuštanje uglja kao energenta i za prekvalifikaciju radnika.

Evropska unija uspostavila je Fond za pravednu tranziciju (JTF) sa 17,5 milijardi evra koji treba da pomogne zemljama i regionima Unije u prelasku sa fosilnih goriva na zelenu ekonomiju.

TE Bełhatov

Evropski komesar zadužen za Zeleni plan Frans Timermans ranije je upozorio da ta tranzicija ka ekološki prihvatljivoj privredi „mora da bude pravedna, ili je uopšte neće biti, pošto je ljudi neće prihvatiti”.

Poljska se, međutim, do sada nije obavezala da će u skladu sa ciljevima EU do 2050. godine dostići klimatsku neutralnost, pa postoji mogućnost da iz fonda JTF dobije samo deo novca koji bi joj inače pripao.

Pored toga, Poljska vlada se sa sindikatima dogovorila da tek 2049. godine napusti eksploataciju uglja, iako su se zemlje OECD klimatskim sporazumom iz Pariza obavezala da to učine najkasnije do 2030. godine.

Izvor: EURACTIV.com, EURACTIV.rs

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.