Poljska produžava život rudnika uglja Turov

Uprkos međunarodnom negodovanju poljsko ministarstvo klime produžilo je rudarsku koncesiju za otvoreni rudnik uglja u Turovu do 2044. godine. Češka je podnela tužbu protiv Poljske, rekavši da je Varšava kršila zakon Evropske unije prethodnim produženjem rudarstva u Turovu do 2026. godine. Poljska, koja proizvodi oko 70% električne energije iz uglja, jedina je zemlja EU koja se nije obavezala na nultu emisiju do 2050. godine.

Poljsko ministarstvo klime produžilo je rudarsku koncesiju za otvoreni rudnik uglja u Turovu do 2044. godine, izazivajući negodovanje kod boraca za ekologiju, koji su rekli da će taj potez pogoršati klimatsku krizu.

Odluka je došla dok se Sud Evropske unije sprema da, početkom maja, odluči da li se rudnik, koji se nalazi u blizini češke i nemačke granice, mora odmah zatvoriti, nakon tužbe koju je Češka u februaru podnela.

Iz Češke tvrde da je Varšava kršila zakon bloka ranijim produžavanjem rudarstva u Turovu do 2026. U međuvremenu, stanovnici Češće u blizini rudnika kažu da je rudnik kontaminirao pijaću vodu i da pate zbog buke, prašine i sleganja.

„Produženje koncesije znači dalje produbljivanje klimatske krize“, poručili su iz Grinpisa (Greenpeace).

„Poljske akcije pokazuju potpuno zanemarivanje zakona EU“, rekla je Zala Primc, učesnik kampanje Evropa van uglja.

Poljsko ministarstvo klime je saopštilo da je njihova odluka u javnom interesu. Turov isporučuje lignit ili mrki ugalj obližnjoj elektrani koja proizvodi oko 5% energije u Poljskoj, poručili su iz državne energetske grupacije PGE, koja upravlja rudnikom.

Iz PGE su rekli da bi iznenadno zatvaranje Turova, koji je zajedno s elektranom glavni poslodavac, moglo dovesti do ekonomskog kolapsa u pokrajini i poljuljati „stabilnost poljskog elektroenergetskog sistema“.

Kompanija, koja planira novo postojenje snage 496 MW u elektrani Turov, rekla je da je započela rad na smanjenju prašine i buke.

Države EU su se dogovorile da smanje svoje kombinovane neto emisije gasova sa efektom staklene bašte na nulu do 2050. Poljska, koja proizvodi oko 70% električne energije iz uglja, jedina je zemlja EU koja se nije obavezala na taj cilj – kada ga je blok postavio 2019. godine.

Izvor: Euractiv

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti