Polugodišnji gubitak HEP Grupe – 1,1 milijardi kuna

Hrvatska elektroprivreda je u prvom polugodištu ove godine zabeležila neto gubitak od 1,1 milijarde kuna, dok je u istom periodu prošle godine imala dobit od skoro 1,3 milijarde kuna. Prihodi od prodaje električne energije iznose oko 8,4 milijarde kuna i na godišnjem nivou su povećani za 36,1 odsto, navodi se u Izveštaju Uprave o finansijskom položaju i analizi rezultata poslovanja ove kompanije.

Poslovni prihodi HEP Grupe (HEP zajedno sa zavisnim društvima), u prvih šest meseci ove godine iznosili su 9,9 milijardi kuna (1 evro-7,5 kuna), i u odnosu na isti period prošle godine veći su za 2,4 milijarde kuna ili 31,9 odsto.

Istovremeno, troškovi poslovanja porasli su za skoro 5,4 milijarde kuna ili za 89,4 odsto – na 11,4 milijarde kuna. Prema objašnjenu iz HEP-a, to je rezultat nepovoljnih hidroloških okolnosti, uz više cene uvezene električne energije, prirodnog gasa i uglja.

Povećani prihodi od električne energije

Prema podacima iz konsolidovanog izveštaja kompanije, u prvom polugodištu ove godine prihodi od prodaje električne energije ostvareni su u iznosu od skoro 8,4 milijarde kuna, tako da su na godišnjem nivou povećani za 2,2 milijarde kuna ili za 36,1 odsto. Iz HEP-a objašnjavaju da je tome doprinela veća potrošnja kupaca-preduzetnika, uz više cene električne energije, kao i više cene električne energije za domaćinstva i nadoknade za korišćenje mreže prenosa i distribucije, od 1. aprila 2022. godine.

U obrazloženju polugodišnjeg finansijskog izveštaja ove kompanije navodi se da su prihodi od prodaje toplotne energije povećani za 300 hiljada kuna, a od prodaje gasa za 72,7 milijuna kuna „zbog povećanja prosečne prodajne cene kupcima poduzetništva, veće potrošnje usled širenja na druga distributivna područja i preuzimanja uloge zagarantovanog snabdevača od 1. aprila 2022. godine“. Svi ostali poslovni prihodi povećani su za 111,3 milijuna kuna.

Rast troškova poslovanja

Kada je reč o naglom rastu troškova poslovanja, najveći uticaj su imale nepovoljne hidrološke aktivnosti, kao i  rast troškova uvoza električne energije i energetskoga goriva.

Tako su troškovi nabavke električne energije u prvih šest meseci ove godine iznosili gotovo 3,9 milijardi kuna, što je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje više za 2,6 milijardi kuna ili za 206,2 odsto. Kako se navodi u izveštaju Uprave o finansijskom položaju i analizi rezultata poslovanja, „zbog 255 odsto više cene uvezene električne energije i povećanja obaveznog otkupa sa 40 na 60 odsto ukupno proizvedene električne energije u sistemu podsticaja“.

Trošak energetskoga goriva u prvoj polovini ove godine iznosio je skoro 2,5 milijardi kuna, što je povećanje za 1,7 milijardi ili za 235 odsto, „s obzirom na više cene i utrošak prirodnog gasa i uglja“.

Trošak nabavke gasa za tržišno snabdevanje povećan je za 348,2 milijuna kuna (229,7 odsto), zbog veće nabavke gasa, uz višu prosečnu nabavnu cenu gasa, objašnjavaju iz HEP-a, dodajući da su svi ostali poslovni rashodi povećani za 708,2 milijuna kuna.

Povećana potrošnja struje

Prema podacima iz izveštaja HEP-a, ukupna potrošnja električne energije kupaca u Hrvatskoj, u prvih šest meseci ove godine, iznosila je 8.293 gigavatsati (GWh), što je za 306 GWh ili 3,8 odsto više u odnosu na potrošnju u istom periodu prošle godine. Pritom je potrošnja kupaca iz kategorije preduzetništva povećana za 299 GWh, a domaćinstava za sedam GWh.

Ukupna prodaja snabdevača HEP Grupe veća je za 522 GWh (7,4 odsto) u odnosu na isti period 2021. godine, tako da je u prvih šest meseci ove godine HEP grupa ostvarila tržišni udeo od 91,8 odsto (u isto vreme lani 88,8 odsto), ističu iz HEP-a.

Nepovoljni hidrološki uslovi

Kako ističu u kompaniji, prvo ovogodišnje polugodište obeleženo je izuzetno nepovoljnim hidrološkim okolnostima sa smanjenom energetskom vrednošću dotoka, tako da je udeo hidroelektrana u strukturi izvora električne energije iznosio 27 odsto. U hidroelektranama je proizvedeno 2.570 GWh, što je za 1.601 GWh manje u odnosu na prvo polugodište 2021. godine.

U termoelektranama je proizvedeno 2.152 GWh električne energije (23 odsto raspoložive električne energije HEP grupe), što je za 494 GWh (30 odsto) više nego u prvih šest meseci prošle godine.

Isporuka iz nuklearne elektrane Krško iznosila je 1.486 GWh, što predstavlja 16 odsto raspoložive električne energije HEP grupe.

Ukupna nabavka električne energije iznosi 3.283 GWh, od čega se 929 GWh odnosi na otkup električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasnih  kogeneracija u sistemu podsticaja, a 2.354 GWh na uvoz i nabavku od trgovaca i proizvođača u Republici Hrvatskoj, kao i za nabavku za pokriće gubitaka u mreži prenosa, navodi se u izveštaju.

Investicije

HEP Grupa je u prvih šest meseci ove godine investirala 1,01 milijardu kuna, što, kako se navodi, obuhvata zamene, rekonstrukcije, revitalizacije postojećih energetskih objekata, izgradnju i pripremu izgradnje novih energetskih objekata, kao i priključenje potrošača.

Likvidnost HEP Grupe je bila zadovoljavajuća, pa su obaveze prema dobavljačima podmirivane u roku dospeća, zaključuje se u izveštaju Uprave o finansijskom položaju i analizi rezultata poslovanja.

Izvor: SEEbiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti