Poluprazni naftovodi sa polja naftnih škriljaca u SAD

Naftovodi iz Permskog basena - najvećeg američkog polja naftnih škriljaca u Teksasu i Novom Meksiku su zbog uticaja pandemije na potražnju i proizvodnju nafte iz škriljaca poluprazni a Rojters piše da je sa 13 miliona barela dnevno američka proizvodnja sirove nafte pala na oko 11, uz procenu da se situacija neće popraviti ni naredne godine.

Gotovo polovina svih naftovoda iz Permskog bazena, najvećeg američkog polja naftnih škriljaca u Teksasu i Novom Meksiku, biće prazna do kraja godine, ocenjuju analitičari i čelnici kompanija.

Naftovodni operateri masovno su gradili cevovode tokom 2018. i 2019. godine, kako bi ispratili rast američke proizvodnje sirove nafte na rekordnih 13 miliona barela dnevno. Međutim, pandemija koronavirusa slomila je i potražnju za gorivom i proizvodnju nafte, ostavljajući mnoge cevovode polupraznim, prenosi magazina NNKS NEDELJA pisanje Rojtersa.

Do četvrtog tromesečja očekuje se da će ukupna iskorišćenost najvećih naftovoda iz Permskog bazena pasti na 57%, procenila je konsultantska firma Wood Mackenzie.

Američka proizvodnja sirove nafte trenutno iznosi oko 11 miliona barela na dan, a očekuje se da neće rasti puno do 2022.

Tri vodeće permske naftovodne kompanije nude popuste kako bi privukle brodare i zaustavile pad količina. Firme se oslanjaju na dugoročne ugovore koji od kupaca zahtevaju isporuku određene količine nafte ili plaćanje kazne (take-or-pay). Sada nude popuste u ugovorima koji su blizu isteka, kako bi zadržale svoje kupce, piše Reuters.

Izvor: magazina NNKS NEDELJA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.