Nuklearke u budućnosti

Ponovno pokretanje nuklearki u Japanu pred izazovima

Japansko pokretanje nuklearnih reaktora ometaju problemi u lancu snabdevanja. Japanski premijer Fumio Kišida pozvao je na izgradnju novih nuklearnih elektrana.

Planovi Japana da oživi svoju nuklearnu industriju kako bi pomogao u suočavanju sa energetskom krizom su u opasnosti zbog nedostatka inženjera i proizvodnih kapaciteta. Japan je oko trećine električne energije proizvodio iz nuklearnih reaktora pre katastrofe u Fukušimi 2011. godine. Sada iz ovih izvora dobija manje od 10 odsto električne energije, navodi Međunarodna agencija za energetiku. Cilj je da se poveća na 20% do 2030. godine, piše Fajnenšel Times.

Izvor: Statista / World Economic Forum

Japan ima samo 10 operativnih nuklearnih reaktora.

Katastrofa u Fukušimi dovela je do egzodusa više od 20 proizvođača iz sektora. Sada stručnjaci iz industrije upozoravaju da je japanski lanac nuklearnog snabdevanja pod pritiskom.

„Ništa nam se nije dešavalo u vezi sa novim nuklearnim elektranama i polako smo gubili dobavljače opreme, stručnost i ljude“, rekao je Džordž Borovas, šef nuklearne prakse u Hunton Andrevs Kurtu u Tokiju. „Ako izgubite generaciju toga, onda je zaista teško oporaviti se i to je velika briga za industriju.”

Japanski premijer Fumio Kišida pozvao je na izgradnju novih nuklearnih elektrana. Globalni prekid isporuke gasa nakon rata u Ukrajini podstakao je mnoge zemlje da preispitaju svoje opcije u pogledu nuklearne energije.

U Japanu, kompanije kao što je GE Hitatči lobiraju za male modularne reaktore (SMR), za koje kažu da su isplativiji i brži za izgradnju od tradicionalnih nuklearnih elektrana. Međutim, kritičari kažu da SMR-ovi ne mogu da se takmiče sa ekonomijom obima koju postižu veći reaktori.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti