Ponovo radi naftovod „Družba“: Budimpešta dobija rusku naftu

"Transnjeft" najavio nastavak rada južnog kraka naftovoda, a Mađarske vlasti govore o mogućnosti dobijanja ruske nafte morskim putem preko Hrvatske.

Iako je Ukrajina ranije obavestila „Transnjeft“ da je obustavila pumpanje nafte kroz južni krak naftovoda „Družba“ u pravcu Mađarske zbog pada napona u elektroenergetskoj mreži, „Transnjeft“ je danas objavio da se nastavlja sa pumpanjem.

Pumpanje nafte kroz južni krak naftovoda „Družba“ u pravcu Mađarske nastavljeno je u 05:09 sati po moskovskom vremenu, potvrdio je portparol i savetnik  predsednika „Transnjefta“ za „RIA Novosti“.

Ranije u sredu, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da su nastavljene isporuke nafte u zemlju preko naftovoda „Družba“.

Mađarska bi mogla da dobije naftu iz Ruske Federacije i morskim putem preko Hrvatske u slučaju da se naftovod „Družba“ zaustavi, za to je ispunjen veći deo tehničkih uslova i svi zakonski uslovi, rekao je Gergelja Guljaš, šef premijerove administracije.

„Ukoliko se ne obezbedi snabdevanje naftom tim naftovodom, količina koja nedostaje se može dopremiti tankerima morem preko Hrvatske. Tehnički uslovi za to su dobrim delom stvoreni, a pravni uslovi u potpunosti stvoreni“, rekao je Guljaš na brifingu vlade.

On je podsetio da su Mađarska, Slovačka i Češka, zahvaljujući Budimpešti, dobile izuzeće od sankcija na naftu i dogovorile se da će u slučaju gašenja naftovoda moći da dobijaju rusku naftu preko mora.

Izvor: RTS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti