Ponovo restrikcije struje na KiM

KEDS je saopštio da je dobio nalog Nacionalnog dispečerskog centra Kosova, u sastavu KOSTT-a, da počne sa restrikcijama struje od ponedeljka od 8:00 časova. Potrošači će u ponedeljak imati 6 sati struje i 2 sata ograničenja“. Kosovo, ali i druge zemlje prošle zime su se suočile sa energetskom krizom. Ali predviđa se da će ova zima biti teža u pogledu energetske stabilnosti zbog poremećaja na međunarodnim tržištima.

Na Kosovu I Metohiji će od danas su obnovljene restrikcije električne energije, saopšteno je juče iz Kosovske kompanije za distribuciju električne energije (KEDS). Kako je prezicirano, smenjivaće se periodi – šest sati isporuke struje sa dva sata isključenja.

Restrikcije su planirane jutros od 8 časova, na zahtev Operatora sistema, prenosa i tržišta električne energije Kosova (KOSTT). KOSTT je zahtev uputio KEDS-u zbog nestašica električne energije, kao posledica globalne energetske krize, piše Gazeta Express.

„KEDS saopštava da je dobio nalog Nacionalnog dispečerskog centra Kosova, u sastavu KOSTT-a, da počne sa restrikcijama struje od ponedeljka od 8:00 časova. Ova ograničenja, na osnovu poslanog plana, biće do 2 sata za sve potrošače. Dakle, potrošači će u ponedeljak imati 6 sati struje i 2 sata ograničenja“, navodi se u saopštenju.

Ponavlja se prošlogodišnji scenario

Kosovo, ali i druge zemlje prošle zime su se suočile sa energetskom krizom. Ali predviđa se da će ova zima biti teža u pogledu energetske stabilnosti zbog poremećaja na međunarodnim tržištima.

Prema rečima predsednika Demokratskog saveza Kosova (LDK), Lumira Abdidžikua, „Vlada je posmatrač u ovom pravcu“. Prema njegovim rečima „Kurtijeva vlada ne donosi nikakvu odluku suočena sa trenutnom situacijom“.

KoSSev info ističe da je KEDS u istom saopštenju naveo da nema finansijska sredstva za električnu energiju van one koju proizvode lokalni proizvođači, te da je to posledica visokih cena na međunarodnom tržištu i nepokrivenosti troškova sistema.

„Prilikom vanredne revizije tarifa, regulator je uzeo u obzir državnu subvenciju od 100 miliona evra. Ni jedan cent od tog iznosa nije raspoređen dobavljaču. Ovo je još više pogoršalo situaciju. Danas, nekoliko meseci kasnije, iscrpljene su sve finansijske mogućnosti. Dve kompanije, KEDS i KESCO, ne mogu više same da podnesu teret globalne energetske krize i njenih posledica na Kosovu. Hitno je potrebna i akcija drugih aktera kako bismo se zajedno suočili sa ovom krizom“, navodi se u saopštenju.

Da li se zakasnilo?

Poznavaoc privrednih, ali i političkih prilika, Safet Grđaliju, smatra da Vlada Kosova upravo zbog orijentacije na dijalog, gde dolazi do dogovora koji se ne sprovode, otežava i usporava sve druge procese na Kosovu, izveštava N1.

„Sada je vreme kada moramo paralelno da radimo. Plašim se da smo zakasnili, ali jednostavno mislim da nikada nije kasno biti srećan i bogat. Prema tome, mora Vlada da ima ekonomsku viziju. Mora da predstavlja alternative, u ovim teškim vremenima, a isto tako dijalog je od velike važnosti, jer ako se to ne rešava, sigurno neće biti neke perspektive kada su u pitanju i imidž Kosova i kada je u pitanju politička stabilnost“, smatra Grđaliju.

U međuvremenu, iz kosovskog ministarstva ekonomije, već sada pozivaju građane na štednju, kako bi tešku zimu i energetsku krizu dočekali spremni.

„Treba da učinimo maksimum, i kod kuće i u institucijama, kako bi štedeli energiju. Sporazum sa Albanijom o energetici će nam pomoći da prevaziđemo zimu. Međutim, ovo je realnost sa kojom ćemo se suočiti kao i druge zemlje. Daćemo sve od sebe da što lakše prebrodimo ovu zimu, ali nam je potrebna vaša pomoć“, poručila je građanima ministarka ekonomije, Artane Rizvanoli (Rizvanolli).

Da podsetimo, Kosovo je decembra prošle godine proglasilo vanredno energetsko stanje, kada je trošilo više struje nego što proizvodi, a uvedene su i restrikcije u snabdevanju strujom.

Proizvodni kapaciteti su oko 900 megavata, a tokom zime potrošnja dostiže i do 1.400 megavata.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti