Pooštrava se odgovornost proizvođača baterija u EU

Nova Uredba o baterijama u EU postavlja ciljeve za proizvođače u pogledu prikupljanja otpadnih prenosivih baterija - 63 % do kraja 2027. i 73 % do kraja 2030. godine i uvela konkretan cilj u pogledu prikupljanja otpadnih baterija za laka vozila - 51 %odo kraja 2028. i 61% do kraja 2031. godine.

Evropska unija će novom Uredbom o baterijama EU podržati prelazak na cirkularnu ekonomiju, povećati pouzdanost snabdevanja sirovinama i energentima i ojačati stratešku autonomiju Unije. Obezbediće se da baterije u budućnosti imaju mali ugljenični otisak i da koriste što je moguće manje štetnih materija. Takođe, cilj je da se za baterije smanje sirovine iz zemalja koje nisu članice EU, kao i da se baterije u velikoj meri sakupljati, ponovo koriste i recikliraju u Evropi.

Uredba će se odnositi na sve baterije, uključujući sve otpadne prenosive baterije, baterije za električna vozila, industrijske baterije, starterske baterije (uglavnom se koriste za pokretanje vozila i mašina) i baterije za laka vozila (kao što su električni bicikli, e-mopedi, električni skuteri).

Promovisanje cirkularne ekonomije

Cilj novih pravila je promovisanje cirkularne ekonomije regulisanjem čitavog životnog ciklusa baterija. Uredba zato postavlja zahteve na kraju životnog veka, uključujući ciljeve i obaveze u pogledu prikupljanja i obrade materijala i proširenu odgovornost proizvođača.

Uredba je postavila ciljeve za proizvođače u pogledu prikupljanja otpadnih prenosivih baterija (63% do kraja 2027. i 73% do kraja 2030. godine) i uvela konkretan cilj u pogledu prikupljanja otpadnih baterija za laka vozila (51% do kraja 2028. i 61% do kraja 2031).

Uredbom je postavljen cilj da se 50% litijuma iz otpadnih baterija reciklira do kraja 2027. godine, a 80% do kraja 2031. godine, što se može menjati delegiranim aktima u zavisnosti od tržišnog i tehnološkog razvoja i dostupnosti litijuma.

Obavezni udeo recikliranog materijala

Utvrđuje se obavezni minimalni udeo recikliranog materijala za industrijske baterije, starterske baterije i akumulatore za električna vozila. Ovaj udeo sada iznosi 16 procenata za kobalt, 85 procenata za olovo, šest procenata za litijum i šest procenata za nikl. Za baterije je propisana dokumentacija o sadržaju recikliranog materijala.

Cilj efikasnosti recikliranja nikl-kadmijumskih baterija je 80% do kraja 2025. godine, a 50 % za ostale otpadne baterije do kraja 2025. godine.

Jednostavna zamena baterija

Uredba predviđa da do 2027. prenosne baterije ugrađene u uređaje moraju biti takve da ih može ukloniti i zameniti krajnji korisnik, a operaterima se daje dovoljno vremena da dizajn proizvoda prilagode ovom zahtevu. Ovo je važna odredba za potrošače. Biće neophodno da se omogući zamena akumulatora lakih vozila od strane nezavisnog stručnjaka.

Nova pravila imaju za cilj da poboljšaju funkcionisanje unutrašnjeg tržišta baterija i obezbede pravedniju konkurenciju kroz zahteve bezbednosti, održivosti i obeležavanja.

Ograničenje opasnih supstanci

Ovo će biti omogućeno kriterijumima performansi, trajnosti i bezbednosti, strogim ograničenjima opasnih supstanci kao što su živa, kadmijum i olovo, i obaveznim informacijama o ugljeničnom otisku baterija.

Uredba će uvesti zahteve za označavanje i obaveštavanje, uključujući komponente baterija i reciklirani sadržaj, kao i elektronski pasoš baterije i QR kod. Da bi se državama članicama i tržišnim operaterima dalo dovoljno vremena da se pripreme, zahtevi za označavanje počeće da se primenjuju 2026. godine, a QR kod 2027. godine.

Smanjenje ekološkog rizika

Cilj nove uredbe je smanjenje uticaja na životnu sredinu i društvo tokom životnog ciklusa baterije. Zbog toga, propis postavlja stroga pravila za ekonomske operatere koji moraju da provere izvor sirovina koje se koriste za baterije koje se stavljaju na tržište. Uredba predviđa izuzeće MSP od pravila o dužna pažnja. Prema novom dokumentu, kompanije moraju da identifikuju, spreče i pozabave se društvenim i ekološkim rizicima povezanim sa nabavkom, preradom i prometom sirovina kao što su litijum, kobalt, nikl i prirodni grafit koji se nalaze u njihovim baterijama.

Baterije su ključna tehnologija koja pokreće zelenu tranziciju, podržava održivu mobilnost i doprinosi klimatskoj neutralnosti do 2050. U tom cilju, propis će postepeno uvoditii zahteve za deklaraciju, klase performansi i maksimalna ograničenja za ugljenični otisak električnih vozila, lakih vozila i industrijskih punjivih baterija, od 2025. godine.

Izvor: Naš stik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti