Popusti za štediše struje, trošadžije plaćaju više

Zahvaljujući izvoznom potencijalu, Elektroprivreda Republike Srpske moći će za privredu i domaćinstva da obezbedi struju po mnogo nižim cenama u odnosu na okruženje i tako ostane najpovoljniji snabdevač električnom energijom u Evropi. Različiti programi energetske stabilnosti kroz program ušteda, ali i potrošnje električne energije. Za projekat ugradnje solarnih panela na krovove do sada se prijavilo 5.000 domaćinstava, promocija programa se nastavlja.

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) ostaće najpovoljniji snabdevač električnom energijom u Evropi zato što poseduje izvozni potencijal kojim će moći da nadomesti prodaju struje na domaćem tržištu za domaćinstva i privredu – po mnogo nižim cenama od okruženja. ERS pravi različite programe energetske stabilnosti kroz program ušteda, ali i potrošnje električne energije, izjavio je generalni direktor ERS-a Luka Petrović.

Naglasivši da je potrebno da se zaštiti onaj ko štedi, ali i naplatiti onome ko troši više, Petrović objašnjava da to nije sistem poskupljenja, već sistem energetske stabilnosti.

Domaćinski odnos

„Nadležno ministarstvo i Vlada Republike Srpske će analizirati predloge koje je dostavila Elektroprivreda Republike Srpske s ciljem da građani koji štede mogu da ostvare popuste, a za one koji troše više u odnosu na prethodne godine to će morati da bude fakturisano na drugi način“, naveo je Petrović.

Kako je napomenuo, nije reč o klasičnim poskupljenjima, već je to samo domaćinski odnos ERS-a prema domaćinstvima i privrednicima.

„Moramo da zaštitimo onoga ko štedi, ali i da naplatimo onome ko troši više. Nije ovo sistem poskupljenja, već sistem energetske stabilnosti“, rekao je Petrović.

Naglasio je da su mnoge države u okruženju povećale cene električne energije koje su veće od cene električne energije u Srpskoj tri ili četiri puta.

Remont TE Ugljevik i loša hidrologija

„U sistemu u kome je potrebna kupovina nedostajuće energije kao što to Elektroprivreda radi u septembru  i delu oktobra, morali smo da kupimo 40 miliona KM električne energije zato što nam je Termoelektrana Ugljevik u remontu, van pogona. Tome je doprinela i loša hidrologija zbog čega smo došli na minimalnu kotu akumulacije Bileća i maltene nemamo toka reke Drine i Vrbasa“, rekao je Petrović.

Ponovio je da nedostaje električne energije u ERS-u, kao i da se u poslednjih mesec i po dana stabilizuje sistem kupovinom električne energije po znatno višim cenama od onih koje postoje u domaćem sistemu.

Gubitak na dnevnom nivou

„Minimalno su od 10 do 15 puta skuplje cene električne energije koje sada kupujemo i prodajemo našim građanima. Kupimo električnu energiju u iznosu od milion KM, da bismo održali stabilnost privrede i domaćinstava, a to isto fakturišemo privredi i domaćinstvima u Srpskoj i naplatimo 200.000 KM, dakle ostvaren je gubitak na dnevnim nivoima po 800.000 KM“, rekao je Petrović.

Direktor ERS-a je naglasio da Elektroprivreda Republike Srpske može to da iznese, jer su u prethodnom periodu imali viškove prihoda i usmeravali ih u investicije i stabilnost rada proizvodnih preduzeća.

Solarni paneli na krovovima

U Republici Srpskoj je trenutno aktuelan javni poziv za učešće u projektu ugradnje solarnih panela na krovove i do sada se prijavilo se 5.000 domaćinstava, pišu Novosti. Petrović je podsetio da je rok za prijavu istekao 15. oktobra, trenutno se analiziraju prispeli zahtevi i ERS će, kaže, nastojati da ispoštuje građane koji su se prijavili. Direktor ERS-a kaže da će ovaj program biti i dalje promovisan.

Direktor ERS-a kaže da će ovaj program biti i dalje promovisan, jer građani nisu odgovorili u očekivanoj meri.

„Angažovali smo oko 200 mladih širom Srpske koji će obilaziti domaćinstva i obrazlagati prednosti uvođenja sistema prozjumera za svako domaćinstvo“, rekao je Petrović.

Primena evropskog iskustva

Očekujući veći odziv građana kao rezultat nastavka promocije, prvi čovek ERS-a navodi da je u Evropi gotovo svaka druga kuća instalirala solarne panele i time postala energetski nezavisna.

„Nema razloga da i mi to ne primenjujemo i ne promovišemo, kao i da naši ljudi to ne prihvate“, istakao je Petrović.

Elektroprivreda Republike Srpske je već kreirala program ovog sistema za privredu, koji će biti nešto drugačiji od onog za domaćinstva.

„U treću fazu ulaze domovi zdravlja, vodovodi, verski objekti. Sve ove aktivnosti zahtevaju i određenu kadrovsku strukturu koja će nositi tako važne programe i u narednim mesecima ćemo nastaviti sa promocijom i inicijativama“, naveo je Luka Petrović, direktor ERS-a.

Izvor: Srna

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti