Poput vikinga i Norvežani će „ploviti” kopnom

Norveška planira izgradnju tunela dugog 1,7 kilometara za brodove, vrednog 325 miliona dolara, koji će biti dovoljno velik za kretanje teretnim i drugim većim brodovima, kako bi izbegli plovidbu vodama na području Stada, izloženog vetrovima i okeanskim strujama. I Vikinzi su plovila transportovali preko kopna da ne bi morali ploviti Stadom.

Na zapadu Norveške uskoro bi trebala da počne gradnja tunela za brodove vrednog 325 miliona dolara. Očekuje se odobrenje finansijskih sredstava za ovaj vrlo značajan projekat, prenosi poslovni list Forbes.

Norveška obalska administracija (Kystverket) je predložila da se tenderski postupak okonča ove godine, a da gradnja počne već sledeće godine. Plan je da tunel u funkciji bude 2025. ili 2026. godine.

Tunel dug 1.700, visok 45 i širok 36 metara proći će kroz najuži deo poluoostrva u zapadnoj Norveškoj, a omogućiće teretnim i putničkim brodovima da zaobiđu olujno područje u moru kraj grada Stada more.

"Svetionik Krakenes, koji se nalazi južno od Stada, zapravo je meteorološka stanica koja beleži najviše olujnih dana čiji se broj kreće između 45 i 106 godišnje", saopštila je Norveška obalna administracija prilikom predstavljanja projekta 2017. godine.

Visoki talasi koji dolaze iz različitih pravaca stvaraju kompleksne i opasne uslove za plovidbu. Kombinacija vetra, struja i talasa duž obale predstavlja izuzetno zahtevan zadatak.

Tunel će omogućiti plovodbu teretnim i drugim većim brodovima. Time će se omogućiti da se plovilima ne saobraća vodama na području Stada. Međutim, brodovima za krstarenje neće biti moguće kretati se tunelom jer su preveliki.

Konstruktorima tunela je na prvom mestu bila sigurnost. U prethodnih stotinu godina razmatrala se mogućnost gradnje tunela, a da bi se zaobilazilo spomenuto područje izloženo vetrovima i okeanskim strujama, zbog kojih je vrlo zahtevna i opasna plovidba brodovima.

Prema Norveškoj oblaskoj administraciji, Vikinzi su plovila transportovali preko kopna da ne bi morali ploviti Stadom. Na ovom morskom području nepovoljni uslovi za plovenje mogu trajati i po nekoliko dana.

Koliko će biti značajna gradnja tunela pokazuje i podatak jedne brodske kompanije da 20 posto brodova kasni zbog problema na navedenom morskom području.

Izvor: Klix.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti