Pored rudnika litijuma Rio Tinto u Srbiji planira i fabriku za proizvodnju i reciklažu baterija

Bez obzira na to što je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila da će odluka o gradnji rudnika litijuma kod Loznice, u okviru projekta Jadar biti doneta tek na osnovu Studije uticaja na životnu sredinu i javne rasprave o ovom projektu Rio Tinto i kompanija za proizvodnju baterija InoBat potpisale su Memorandum o razumevanju, prema kojem će proizvoditi i reciklirati baterije u Srbiji.

Iako je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila (14. maja, u emisiji Uranak na TV K1) da će odluka o gradnji rudnika litijuma kod Loznice, u okviru projekta Jadar biti doneta tek na osnovu Studije uticaja na životnu sredinu, kompanija Rio Tinto i evropska kompanija za tehnologiju i proizvodnju baterija InoBat potpisali su Memorandum o razumevanju prema kojem će zajedno raditi na uspostavljanju održivog (cradle to cradle) lanca proizvodnje i reciklaže baterija u Srbiji.

Partnerstvo će pokrivati ceo životni ciklus proizvoda, od eksploatacije do reciklaže litijuma, saopštila je danas kompanija Rio Tinto.

Vujović je, dakle, pre desetak dana rekla da kompanija Rio Sava Eksplorejšn, koja je deo korporacije Rio Tinto, već radi prethodnu studiju koja se tiče obima i sadržaja studije koja će uslediti o proceni uticaja na životnu sredinu.

„Skoro su nam predati neki nacrti u vezi sa tim i mi smo videli da tu postoje nedostaci i zamolili ih da to dopune, i na to se sada čeka”, navela je Vujović precizirajući da će se nakon toga raditi Studija o proceni uticaja na životnu sredinu.

Ministarka je, takođe obećala: „Sve u vezi sa tim biće dostupno javnosti. Tu se ništa neće kriti” i dodala da će, zatim, uslediti javna rasprava u kojoj će moći da učestvuje struka i šira javnost, kao i sve drugo u skladu sa zakonom.

„Ne možemo da osudimo neke stvari u startu”, dodala je ministarka zaštite životne sredine.

Rio Tinto je, međutim, ne čekajući ni završetak studije i javnu raspravu već startovao. Nameće se zaključak da oni uopšte ne sumnjaju da bi Studija o proceni uticaja na životnu sredinu mogla stopirati njihov projekat.

Pored rudnika i reciklaža litijumskih baterija

Saradnja Projekta Jadar i kompanije InoBat je vizionarska inicijativa koja će podržati evropske težnje ka tehnološkoj nezavisnosti i omogućiti razmenu znanja i informacija o obradi i reciklaži litijuma i tehnologijama za sledeću generaciju baterija, od čega će dobrobit imati i Srbija i druge evropske ekonomije koje se priključe inicijativi, ističu iz Rio Tinta a prenosi Tanjug.

Dodaju da Rio Tintov projekat Jadar u Srbiji, jedan od najvećih „grinfild“ projekata litijuma u razvoju, ima potencijal da godišnje proizvodi oko 55.000 tona litijum karbonata kvaliteta koji se može bez dodatne obrade koristiti za proizvodnju baterija u Evropi, koja je jedno od najvećih rastućih tržišta električnih vozila na svetu.

Iz Rio Tinta dalje ističu da kompanija InoBat, sa sedištem u Evropi, poseduje pogon za istraživanje i razvoj baterija, kao i pilot-fabriku koju razvija u Slovačkoj, da nameravaju da povećaju proizvodne kapacitete izgradnjom giga-fabrika u regionima Evrope, Bliskog Istoka i Afrike. Cilj kompanije InoBat je da opslužuje evropsko tržište inovativnim tehnološkim rešenjima, uključujući proizvodnju i reciklažu baterija za električna vozila.

Rio Tinto je 2020. godine odobrio ulaganje od skoro 200 miliona dolara u izradu završne faze studije za Projekat Jadar, koja bi trebalo da gotova do kraja ove godine, nakon čega sledi investiciona odluka. Količina i visok kvalitet nalazišta Jadar imaju potencijal da rudnik i postrojenje snabdevaju litijumom proizvođače u lancu proizvodnje električnih vozila.

U saopštenju kompanije Rio Tinto na kraju je navedeno da će, „ukoliko se odobri, izgradnja rudnika i postrojenja za preradu prema najvišim ekološkim standardima trajati četiri godine, i biće značajna investicija za Srbiju, sa direktnim i indirektnim ekonomskim koristima za srpsku ekonomija”.

U kompaniji Rio Tinto izgleda ni ne pomišlkjaju da bi, i pored svih javnih protesta, građana i stručnjaka, koji se protive otvaranju rudnika i eksploataciji litijuma u Srbiji ovaj projekat mogao biti obustavljen.

U kompaniji Rio Tinto izgleda ni ne pomišljaju da bi, i pored svih javnih protesta, građana i stručnjaka, koji se protive otvaranju rudnika i eksploataciji litijuma u Srbiji ovaj projekat mogao biti obustavljen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti