Portugalija odobrila otvaranje rudnika litijuma, uz određene obaveze

Vlasnik budućeg rudnika litijuma je britanska kompanija Savannah Resources koje je već pozdravila odluku i dobila odobrenje za projekat koji bio završen 2021. godine. Kompanija se nada da će dobiti konačno zeleno svetlo za projekt rudnika do 2024. godine.

Portugalska agencija za zaštitu životne sredine odobrila je otvaranje velikog rudnika litijuma na severu zemlje, koji bi mogao da podstakne proizvodnju električnih automobila u Evropi.

Vlasnik budućeg rudnika Savannah Resources već je pozdravio odluku. Britanska kompanija je dobila odobrenje za projekat još 2021. godine, ali je morala da izvrši neka prilagođavanja planova. Portugalska agencija za životnu sredinu je sada objavila da je odobrila zahtev. Kompanija se nada da će dobiti konačno zeleno svetlo za projekat rudnika do 2024. godine.

Britanski vlasnici će morati da ispoštuju niz mera, kao što su ograničeno uklanjanje vegetacije sa projektnog područja, zabrana crpljenja vode iz obližnje reke i uređenje prostora nakon što se završi iskopavanje litijuma. Moraju da pripreme „socijalno-ekonomski kompenzacioni paket“ za opštine u kojima će se nalaziti rudnik.

Najbogatije područje u Evropi

Portugalski ekolozi i lokalna zajednica u selu Covas do Barroso, koje je klasifikovano kao zaštićeno zbog svog poljoprivrednog nasleđa, protive se rudarenju litijuma. Pre svega, zahtevaju veću transparentnost i strožiju regulative od vlasti.

Sever Portugalije se smatra jednim od oblasti sa najbogatijim nalazištima litijuma u Evropi. Zemlja je sada najveći proizvođač litijuma u Evropi, ali se prodaje gotovo isključivo keramičkoj industriji. Jedva proizvode visokokvalitetni litijum potreban za proizvodnju akumulatra za automobile.

Savannah Resources planira da pokrene novi rudnik litijuma do 2026. godine, a očekuje se da će njegovo otvaranje pomoći Evropi da postane samodovoljnija u snadbevanju ove željene robe, koja se uglavnom kopa u Australiji, Južnoj Americi i Kini.

Nabavka litijuma je takođe u skladu sa naporima Evropske unije da izgradi sopstveni lanac snadbevanja za proizvodnju električnih vozila, od vađenja sirovina do izgradnje industrijskih postrojenja za proizvodnju baterija. Sve ovo će pomoći u postizanju cilja postupnog ukidanja prodaje novih vozila na konvencionalna goriva do 2035. godine, saopštio je SEEbiz.

Izvor: energetika-net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti