Portugalija ove godine prestaje sa proizvodnjom struje iz uglja

Posle zatvaranja TE Pego Portugalija, koja je ovih dana zatvorila pretposlednju termoelektranu na ugalj Sines, postaće četvrta zemlja u Evropi koja je potpuno izbacila ugalj iz proizvodnje struje. To su već učinile Belgija (2016.), Austrija i Švedska (2020.), pokazuju podaci ekološke nevladine organizacije Evropa bez uglja.

Termoelektrana (TE) na ugalj u Portugaliji Sines prestala je da radi i sada je u ovoj zemlji ostala samo još jedna na taj energent koja će, kako je planirano, biti zatvorena u novembru.

Portugalska energetska kompanija EDP objavila je u julu 2020. da će termoelektranu Sines od 1.296 MW zatvoriti dve godine ranije, odnosno 2021. Prvobitno je bilo planirano da Sines bude zatvoren 2030.

Tada je rečeno da takva odluka predstavlja „deo strategije za dekarbonizaciju EDP grupe” i da je doneta u uslovima kada proizvodnja energije sve više zavisi od obnovljivih izvora.

Odluka EDP da ubrza postepeno napuštanje uglja bila je „prirodna posledica procesa energetske tranzicije, u skladu sa evropskim ciljevima za ugljeničnu neutralnost” i portugalskim nacionalnim energetskim i klimatskim planom, kojim se akcenat stavlja na obnovljive izvore, navela je kompanija u saopštenju.

Sada je Portugaliji ostala samo još jedna elektrana na ugalj, Pego, čije je zatvaranje planirano u novembru, kažu borci za čistiju prirodnu sredinu. Kada i Pego bude zatvoren, Portugalija će postati četvrta zemlja u Evropi koja je potpuno izbacila ugalj iz proizvodnje struje. To su već uradile Belgija (2016.), Austrija i Švedska (2020.), pokazuju podaci ekološke nevladine organizacije Evropa bez uglja.

Borci za zaštitu životne sredine pozdravili su potez Portugalije i istakli da je Sines do sada bio zaslužan za, u proseku, 12% ukupne emisije gasova sa efektima staklene bašte u zemlji.

„Za četiri godine Portugalija je od grube strategije izbacivanja uglja do 2030. stigla do konkretnih planova da se to ostvari do kraja 2021. Zatvaranje Sinesa, pre nego što je očekivano, pokazuje da kada se zemlja obaveže na čistu energiju, tranzicija ide veoma brzo”, rekla je direktorka Evrope bez uglja Katrin Gutman, komentarišući da zemlje poput Nemačke, Češke i Poljske, koje su se obavezale ili će razmotriti postepeno napuštanje uglja znatno posle 2030, treba da postave ambicioznije ciljeve.

Pored Portugalije, očekuje se da još pet evropskih zemalja do 2025. prestane da proizvodi energiju iz uglja: Francuska (2022.), Slovačka (2023.), Velika Britanija (2024.), Irska i Italija (2025.), saopštila je organizacija Evropa bez uglja.

Izvor: EURACTIV.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.