Poskupljenje automobile ne odgovara ni proizvođačima

Automobili će biti mnogo skuplji. Proizvođači i vozači treba da se pripreme. Dinamika porasta troškova i opadanja proizvodnje može prebrzo postati problematična. Već sada skoro 40% onih koji su nameravali da kupe automobile su odložili kupovinu.

Cene svih sastavnih delova automobila rastu. Sirovi materijali, od čelika koji se koristi za karoserije, delovi zupčanika i okvira, do plastike koja se montira u branike i obloge vrata, čine veliki deo proizvodnih troškova. Cene navedenog samo rastu. Kada se tome doda radna snaga, logistika, pritisak da se investira u nove tehnologije i inflacija, proizvođači automobila imaju uvid u sasvim drugačiju sliku od relativno profitabilnog tržišta koje su uživali u poslednjih nekoliko meseci.

Automobilskoj industriji ide u prilog smanjena proizvodnja. Uprkos žalbama na nestašicu različitih delova, kao što su čipovi, proizvođači automobile su obradovali svoje akcionare. Oni su pametno i spretno iskoristili ekonomske neravnoteže. Uprkos zaustavljanju pogona, proizvođači širom sveta objavili su rezultate prvog tromesečja. Napravili su manje, verovatno boljih vozila, a povećali su marže.

Ali, kada proizvođači automobila počnu da dosledno govore o nižoj proizvodnji, to treba da bude zabrinjavajući znak. U najnovijem nizu rezultata, automobilski giganti, uključujući najveće svetske kompaniju Toyota Motor Corp. i Ford Motor Co., su rekli da će ove godine proizvesti mnogo manje vozila zbog sve veće nestašice čipova. Očekuje se da će posledica ove nestašice biti smanjena proizvodnja za čak četiri miliona vozila, ili 5% od procenjene godišnje prodaje ove godine.

Za proizvođače automobila može brzo postati problematična ova dinamika rasta troškova i pada obima proizvodnje jer, automobilska industrija ima visoke fiksne troškove. Preduzeća moraju da zarade određenu sumu, kako bi postigla ravnotežu. Ako proizvodnja počne brzo da opada pritisak troškova se povećava još brže i, nesrazmerno, utiče na zaradu.

Razmotrimo proizvođača automobila koji ima prodaju od 100 milijardi dolara. Pad obima prodaje od 10% spustio bi EBIT (earnings before interest and tax) za 40%, procenila je Boston Consulting Group. To je optimističan scenario i ova analiza pretpostavlja da bi kompanija mogla eliminisati sve promenljive troškove, kao što su sirovine i radna snaga. U trenutnoj situaciji to nije sasvim moguće.

Nema sumnje, proizvođači automobila bi mogli još malo da podnesu rastuće troškove proizvodnje, smanjenjem podsticaja i popusta kojima su mamili kupce. Ali, to se već dešava na najvećim svetskim tržištima automobila, u SAD-u i Kini, i ne možete da zauvek smanjujete sredstva za privlačenja kupaca.

Preduzeća imaju nekoliko mogućnosti da nadoknade proizvodne troškove. Sa cenama koje su već visoke, potrošači se neće toliko lako odricati novca. Američki indeks pristupačnosti vozila počeo je da opada, signalizirajući da ljudi počinju dvaput da razmišljaju pre nego što donesu odluku. Gotovo 40% onih koji su nameravali da kupe automobile sada su odložili kupovinu.

Ako prodaja počne da usporava kako cene budu dalje rasle, proizvođači automobila rizikuju da ne ostvare marže koje su postigli tokom proteklih nekoliko meseci. Međutim, ukoliko ne podignu cene, a obim proizvodnje nastavi da se smanjuje, oni će završiti na istom mestu. Potrošači bi mogli biti primorani da biraju između skupe vožnje ili nikakve. Čak i cene polovnih automobila rastu. Ni njih nema dovoljno.

Automobilska industrija mora da izvrši neku vrstu samoposmatranja. Kratkoročne popravke neće biti od pomoći, put koji se nazire ispred je težak.

Izvor: Bloomberg

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.