Cene naftnih derivata: Koliko ide državi a koliko naftašima?

Poskupljenje nafte na krilima Bajdenove pobede i vesti o vakcinama

Sirova nafta je od novembra počela da poskupljuje zbog vesti o uspešnom testiranju zapadnih vakcina protiv korone, kao i zbog rezultata američkih izbora na kojima je pobedio Džo Bajden, ocenjuju analitičari.

Cena nafte marke Brent premašila je 48 dolara za barel, prvi put od 6. marta, pokazuju podaci sa berzi.

Sputnjik navodi da su do 17:24 po srednje evropskom vremenu januarski fjučersi beležili rast marke Brent, čija cena je premašila 48 dolara za barel. I marka VTI takođe je bila skuplja – za 4,51 odsto i dostigla je cenu od 45 dolara za barel. Februarski fjučersi za Brent su porasli za 3,84 odsto – do 47,81 dolar za barel.

Po mišljenju analitičara, cene nafte od novembra rastu zbog vesti o uspešnom testiranju zapadnih vakcina protiv korone, kao i zbog rezultata američkih izbora na kojima je pobedio Džo Bajden, prenose agencije.

AstraZeneca objavila je juče da je njena vakcina protiv covida 19 u ispitivanjima pokazala 70-postotnu uspeh, a da bi, potencijalno, mogla dostigne i 90 odsto. Time je bitka protiv pandemije dobila treću vakcinuo, nakon pozitivnih rezultata Pfizer/BioNTecha i Moderne.

"Bitka protiv korona virusa sve je intenzivnija i, čini se, uspešnija. Procene potražnje za naftom u sledećoj godini zasigurno će biti podignute", rekao je Tamas Varga iz brokerske kuće PVM.

Naftu i globalno financijsko tržište reaguju i na vest da je američki predsednik Donald Tramp u ponedeljak ključnoj saveznoj agenciji odobrio saradnju sa timom novoizabranog predsednika Džoa Bajdena.

"Kratkoročno je to dobro za tržišta, pa i za tržište nafte", rekla je Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Na cene nafte uticala su i očekivanja da su američke zalihe sirove nafte prošle nedelje pale. Američki institut za naftu (API) objaviće izveštaj tokom dana a vlada sutra.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) danas na svojoj internet stranici objavila da je cena barela sirove nafte iz korpe njenih članica u ponedeljak iznosila 44,75 dolara, što znači da je porasla 1,37 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.