cene solarnih panela sputavaju

Poskupljenje proizvodnje solarnih panela ugrožava nove investicije

Ključna sirovina za proizvodnju solarnih panela, polisilicijuma, četiri puta je skuplja u odnosu na cenu od pre godinu dana, dok cene čelika, aluminijuma i bakra takođe rastu, kao i troškovi prevoza. Rastući troškovi proizvodnje solarnih panela mogli bi uticati na nove projekte u Indiji, SAD i Kini, odloživši neke za narednu godinu, što može dovesti do toga da 2021. postane prva godina u poslednjih 17 sa negativnim rastom globalnih solarnih instalacija.

Polisilicijum, ključna sirovina za proizvodnju solarnih panela je poskupeo, a to bi moglo uticati na projekte u Indiji i SAD.

Ključna prednost koja je solarnu energiju učinila najbrže rastućim izvorom energije na svetu – troškovi proizvodnje, koji su se smanjivali više od deceniju – dostigla je svoj maksimum.

Cene solarnih modula porasle su za 18% od početka godine, nakon pada od 90% tokom prethodne decenije. Preokret, podstaknut četvorostrukim rastom troškova ključne sirovine za proizvodnju solarnih panela – polisilicijuma, preti da odloži projekte i uspori širenje solarne energije.

 

 

 

Rastući troškovi

Solarni paneli poskupljuju po drugi put u deceniji:

Foto: Poskupljenje solarnih panela uzrokovano je povećanjem cene ključnog materijala za proizvodnju – polisilicijuma. Izvor: PVInsights

„Poremećaj tržišta solarne energije nije bio ovako loš već više od jedne decenije. Graditelji stambenih naselja i vlade moraće da prestanu da očekuju da će solarna energija ubrzo pojeftiniti“, rekla je Jenny Chase, vodeći solarni analitičar u istraživačkoj grupi za čistu energiju BloombergNEF.

BNEF je blago smanjio svoju prognozu za izgradnju solara ove godine u izveštaju od prošle nedelje, uz navođenje da je razlog poskupljenje materijala, uključujući polisilicijum.

Više cene solarnih panela utiču na potražnju i mogu odložiti neke velike projekte do daljnjeg, rekao je proizvođač panela Canadian Solar Inc. u četvrtak. U Indiji bi ovakve cene mogle da utiču na projekte ukupne vrednosti oko 10 gigavata, što je ekvivalentno vrednosti većoj od četvrtine trenutnog kapaciteta zemlje, izvestio je Mint, pozivajući se na neimenovane izvore. Veliki projekti u SAD bi, takođe, mogli biti odloženi, rekli su analitičari kompanije Cowen & Co.

Poskupljenje proizvodnje solarnih panela moglo bi da primora gigantske kompanije u Kini da prebace projekte u narednu godinu. Kašnjenja projekata bi moglo biti toliko veliko da 2021. godina postane prva godina u poslednjih 17, da je zabeležen negativan rast globalnih solarnih instalacija.

Globalni projekti za koje nisu potpisani ugovori o cenama sa komunalnim preduzećima, koja kupuju struju, mogli bi biti odloženi ukoliko kupac nije spreman da plati veću cenu za električnu energiju, rekao je Xiaojing Sun, analitičar kompanije Wood Mackenzie Ltd.

U središtu krize je polisilicijum, ultrapročišćeni oblik silicijuma, koji je jedan od najzastupljenijih materijala na Zemlji, i često se nalazi u pesku na plažama. Kako je solarna industrija bila spremna da ispuni očekivani porast potražnje za solarnim panelima, proizvođači polisilicijuma nisu uspeli da to isprate. Cene prečišćenog metaloida dostigle su 25,88 dolara za kilogram, dok su prošle godine one bile za 6,19 dolara manje, navodi PVInsights.

Očekuje se da će cene polisilicijuma ostati jake do kraja 2022. godine, procenjuju analitičari kompanije Roth Capital Partners, uključujući i analitičara Filipa Šena.

Problem nije ograničen samo na polisilicijum. Solarna industrija suočava se sa „sveprisutnijm izazovima troškova lanca snabdevanja“, saopštio je u aprilu proizvođač solarnih panela Maxeon Solar Technologies Ltd.

Cene čelika, aluminijuma i bakra takođe rastu, kao i troškovi prevoza. Kompanija, dobavljač solarnih mikroinvertera Enphase Energy Inc. saopštila je da očekuje da će obim isporuke biti ograničen dostupnošću poluprovodničkih komponenata.

„Trenutno nijedna od kompanija u nije profitabilna i sve one smanjuju proizvodnju.“, rekao je potpredsednik kanadske Solarne kompanije Xiong Haibo na konferenciji u Kini.

Solarni bum

Cene polisilicijuma porasle su na najviši nivo u poslednjoj „nepunoj“ deceniji:

Foto: Cene polisilicijuma najviše u poslednjih skoro deset godine. Izvor: PVInsights

Ipak, prekid u dugoročnom trendu smanjenja troškova delimično se nadoknađuje stalnim poboljšanjem efikasnosti solarnih panela, rekao je Nitin Apte, izvršni direktor kompanije Vena Energy Pte, koja je vodeći nezavisan operater obnovljive energije u azijsko-pacifičkom regionu. Kompanija ove godine ne planira odlaganje svojih solarnih projekata širom Japana, Tajvana, Australije i Indije.

„Ovo vidim kao kratkoročnu situaciju. Mi ne usporavamo izgradnju. Ugovaramo porudžbine po najboljim cenama koje možemo da dobijemo. Dugoročno gledano, nestašica podstiče izgradnju novih fabrika polisilicijuma, a ovog meseca je najavljena izgradnja najvećeg pogona na svetu u Kini. Očekivalo bi se da porast potražnje kakav polisilicijum ima, dovede i do povećanja kapaciteta proizvodnje u svetu. Izazov je tačno prilagoditi taj kapacitet rastu potražnje“, rekao je Nitin.

Izvor: Bloomberg

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.