Poskupljuju struja i gas za domaćinstva – za privredu se još ne znaju nove cene

Struja i gas za potrošače iz kategorije domaćinstva i takozvane male kupce, koji imaju pravo na javno, odnosno, garantovano snabdevanje biće skuplji od 1. januara 2023. godine: električna energija u proseku za 8% a prirodni gas za 11%. Aktuelna cena električne energije za privredu ostaje 95 evra po MWh do kraja godine, a za sada nema informacija kakve korekcije cene struje, kao i gasa za velike potrošače treba očekivati.

Savet Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS) je na sednici održanoj juče doneo odluku da od 1. januara 2023. godine struja u Srbiji poskupi osam a prirodni gas 11 procenata, sve u odnosu na postojeću prosečnu cenu.

U saopštenjima AERS-a navedeno je da je saglasnost data na odluke organa upravljanja 31 javnog snabdevača o novim cenama prirodnog gasa za kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje po regulisanim cenama u grupi „mala potrošnja“ (koja uključuje domaćinstva) i o ceni električne energije za za garantovano snabdevanje na zahtev energetskog subjekta JP EPS Beograd.

Prosečna cena prirodnog gasa za kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje po regulisanim cenama u grupi „mala potrošnja“ (koja uključuje domaćinstva) u Srbiji, utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina prirodnog gasa za prodaju kupcima na javnom snabdevanju, iznosiće po novom bez poreza i taksi 4,08 din/kWh (odnosno 4,50 din/kWh sa porezima i taksama).

Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci), utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije za prodaju kupcima na garantovanom snabdevanju, iznosiće bez poreza i taksi 8,796 din/kWh (odnosno 12,40 din/kWh sa porezima i taksama).

Saglasnost Agencije objavljuje se u Službenom glasniku RS i na internet stranici Agencije.

I nakon ovih korekcija, prosečna cena prirodnog gasa za javno snabdevanje, kao i električne energije za garantovano snabdevanje u Srbiji (bez taksi i poreza) biće, i dalje će biti među najnižima u Evropi, poručuju iz AERS-a.

Aktuelna cena električne energije za privredu ostaje 95 evra po MWh do kraja godine, a za sada nema informacija kakve korekcije cene struje, kao i gasa za velike potrošače treba očekivati.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti