Posle Fukušime Japan se okreće zelenoj energiji

Tokom 2010.- godinu dana pre nuklearne katastrofe u Fukušimi, obnovljivi izvori činili su samo 9,5% električne energije u Japanu. Deceniju kasnije kapaciteti obnovljivih izvora su duplirani a i danas je zelena energija sastavni deo vladine politike, korporativne strategije i javnog interesa za ostvarivanje ekonomskih, ali i ekoloških ciljeva. Solarna energija, vetar, geotermalna energija, hidro i biomasa igraće glavnu ulogu u naporima Japana da postane ugljenično neutralan do 2050.

Deset godina nakon Velikog japanskog zemljotresa, tsunamija i topljenja reaktora u elektrani Fukušima 1, upotreba obnovljive energije u Japanu polako postaje deo svakodnevnice. Ona je postala sastavni deo vladine politike, korporativne strategije i javnog interesa za ostvarivanje ekonomskih, ali i ekoloških ciljeva.

Iako su i dalje aktuelni veliki troškovi i tehnološki izazovi, kao što su porast zabrinutosti zbog većih računa za električnu energiju i stabilnost snabdevanja, obnovljivi izvori energije – posebno solarna, vetar, geotermalna energija, hidro i biomasa – igraće glavnu ulogu u naporima Japana da postane ugljenično neutralan do 2050. godine.

Godinu dana pre nuklearne katastrofe u Fukušimi, 2010. godine, obnovljivi izvori proizvodili su samo 9,5% električne energije u državi. U 2019. godini obnovljivi izvori su se proširili tako da obezbeđuju 18% proizvedene električne energije u Japanu.

Prema trenutnoj vladinoj dugoročnoj energetskoj strategiji solarni paneli i vetroparkovi, zajedno sa ostalim obnovljivim izvorima energije, treba da čine između 22% i 24% nacionalnog napajanja električnom energijom do 2030. godine.

„Obnovljiva energija će se uvoditi u najvećem mogućem obimi“, rekao je premijer Jošihide Suga (Yoshihide Suga) u januaru, dodajući da vlada namerava da još više razvija korišćenje priobalnog vetra i vodonika.

Komentari premijera Suga o priobalnom vetru usledili su mesec dana nakon sastanka između vrha vlade i lidera industrije, sa koga su objavili cilj – da priobalni vetroparkovi do 2030. godine proizvedu 10 gigavata električne energije, a do 2040. negde između 30 i 45 gigavata. To je jednako snazi koju proizvede između 30 i 45 nuklearnih reaktora. Trenutno je samo devet reaktora zvanično odobreno za ponovno pokretanje, ali od prošlog meseca samo su četiri stvarno radila.

Fid-in tarifa

Prelazak na obnovljive izvore energije počeo je da se ubrzava u avgustu 2011. godine. Pritisak unutar vlade, koju je predvodio tadašnji premijer Japana Naoto Kan, da poveća upotrebu obnovljive energije usvajanjem fid-in tarife naišao je na snažan otpor nacionalne industrije fosilnih goriva i nuklearne industrije, uključujući moćne političare povezane sa njima.

Jednim od svojih poslednjih poteza na mestu premijera, pre nego što je podneo ostavku zbog neuspeha u upravljanju krizom, Kan i Demokratska stranka Japana su usvojili tarifu kojom su otkupne cene za električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora dizajnirane da budu privlačane za investitore.

Tarifa je stupila na snagu 2012. godine i pokrenula je povećana ulaganja i interesovanja za različite vrste obnovljive energije. Lokalni guverneri i gradonačelnici počeli su da izražavaju podršku okretanju od nuklearne energije i povećanju ulaganja u obnovljive izvore energije. Osnovani su novi privatni instituti za proučavanje obnovljive energije, poput Instituta za obnovljivu energiju sa sedištem u Tokiju.

U oblasti Fukušima, katastrofa nuklearne elektrane dovela je do novih inicijativa centralne vlade da prihvati obnovljive izvore u meri koja prevazilazi trenutne ciljeve centralne vlade.

„Cilj Fukušime je da proizvede dovoljno obnovljive energije koja bi zadovoljila 100% potražnje ove oblasti do 2040. godine. Obnovljiva energija je u 2019. godini obezbedila 34,7% lokalne potražnje. Postavili smo cilj od 40% do kraja ove godine, koji će porasti na 60% do 2030“, rekao je guverner Fukušime Masao Učebori (Uchibori) prošlog meseca.

Pored Fukušime, više od 100 javnih i privatnih organizacija se od januara obavezalo da će najkasnije do 2050. godine preći na 100% korišćenje obnovljive energije.

Pristup mreži napajanja

Zagovornici obnovljive energije, međutim, smatraju da centralna vlada treba da bude ambicioznija u postavljanju ciljeva.

Ukupno 92 kompanije, uključujući mnoge velike međunarodne finansijske, proizvodne, građevinske i maloprodajne kompanije, pozivaju centralnu vladu da podigne trenutni cilj od 22% do 24% za obnovljive izvore energije za 2030. na negde između 40% i 50%.

„Japanska strategija zelenog rasta do 2050. godine navodi da će obnovljivi izvori energije činiti 50% do 60% izvora energije, dok će ostatak biti pokriven nuklearnom energijom, toplotnom energijom i vodonikom “, rekao je Mika Obajaši (Obayashi), direktor Instituta za obnovljivu energiju u izjavi povodom desetogodišnjice zemljotresa.

Ali, širenje upotrebe obnovljivih izvora energije širom zemlje znatno iznad trenutnih nivoa, bez obzira na vremenski okvir, suočava se sa brojnim izazovima.

Iako Obajaši trvdi da su se troškovi proizvodnje solarne energije smanjili za 90% tokom protekle decenije, ostaju dva glavna izazova za postizanje cilja proizvodnje 100% obnovljive energije. Prvi izazov uključuje razliku u troškovima u odnosu na druge oblike energije, a drugi se odnosi na troškove i sposobnost dobavljača obnovljivih izvora energije da pristupi električnoj mreži.

Električne mreže su u vlasništvu glavnih elektroenergetskih kompanija. Prihvatanje sve energije iz obnovljivih izvora, koju generišu nova preduzeća, koja su na tržište električne energije ušla od 2011. godine, kako kažu, moglo bi dovesti do nestabilnosti snabdevanja prilikom nepovoljnih vremenskih uslova. Dakle, vlada im dozvoljava, u ime stabilnosti mreže i protoka električne energije, da ograniče snabdevanje obnovljivom energijom bez davanja nadoknade dobavljačima.

Ko je glavni?

Tranzicija ka obnovljivoj energiji u poslednjih 10 godina je, takođe, dovela i do lokalnih žalbi na buku koju proizvode, kao i i pejzaž koji narušavaju farme solarnih panela i vetroparkovi.

Mnogi gradovi, naselja i sela usvojili su lokalne uredbe kojima se ograničava izgradnja objekata za obnovljivu energiju, što posebno važi za vetroparkove, na koje se stanovnici posebno žale zbog buke. Da bi se pozabavilo rastućom zabrinutošću javnosti i sprečilo veću lokalnu opoziciju, Ministarstvo životne sredine planira da uvede novi sistem, koji će omogućiti lokalnim samoupravama da uspostave zone obnovljivih izvora energije.

Prema predloženom sistemu, kompanije za obnovljive izvore energije, koje bi se prijavile za upravljanje solarnim panelima ili vetroparkom na određenoj lokaciji, morale bi da objasne u svom poslovnom planu koje mere za sprečavanje narušavanja pejzaža i buke preduzimaju, zatim kako će njihov projekat promovisati lokalno zapošljavanje, ali i da obećaju da će pomoći prilikom obezbeđivanja struje u vreme prirodnih katastrofa.

Trenutno Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije dodeljuje licence preduzećima koja se bave obnovljivom energijom. Ali, pravila i propisi koje su postavila Ministarstvo životne sredine, Ministarstvo zemljišta, transporta i infrastrukture, pa čak i Ministarstvo poljoprivrede, moraju se poštovati.

Kao bivši premijer, koji je progurao zakon o uvođenju fid-in tarifa, Kan – sada poslanik Donjeg doma sa Japanskom ustavnom demokratskom partijom – nastoji da politiku obnovljivih izvora energije stavi pod jedno ministarstvo.

Postoji dovoljno poljoprivrednog zemljišta, kaže Kan, koje se može višestruko koristiti u kombinaciji sa obnovljivim izvorima energije, poput sunca.

„Ako uvedemo dovoljno poljoprivrednih fotonaponskih sistema (solarnih), to bi moglo da pokrije sve potrebe Japana za električnom energijom. To je nešto što Ministarstvo poljoprivrede promoviše. S obzirom na poodmaklo doba mnogih poljoprivrednika, na fotonaponske elektrane možete gledati kao na način revitalizacije poljoprivredne industrije. Ministarstvo poljoprivrede moglo bi da promeni ime u Ministarstvo poljoprivrede i obnovljive energije“, rekao je Kan novinarima ranije ovog meseca u Japanskom klubu stranih dopisnika.

Druga opcija bila bi stvaranje ministarstva za novu i obnovljivu energiju, slično onom u Indiji. U znak koliko su se stavovi prema obnovljivoj energiji promenili od 2011. godine, bivši premijer Liberalno demokratske partije Juničiro (Junichiro) Koizumi, nekada pobornik nuklearne energije, a sada njen snažni protivnik, rekao je na konferenciji za novinare da je takva opcija moguća.

„Ne bi bilo teško stvoriti takvo ministarstvo ako bi se premijer odlučio da to učini“, rekao je.

Izvor: The Japan Times

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.