Bajdenov petrolejski marketing

Posle odluke OPEK-a Bajden traži povećanje proizvodnje energenata u SAD

Američki predsednik Džozef Bajden je najavio da će u skladu sa potrebama nastaviti da upravlja korišćenjem nafte iz nacionalnih strateških rezervi. Bajden je pozvao administraciju i Kongres da istraže načine da se poveća proizvodnja energenata u SAD i smanji kontrola OPEK-a nad cenama energenata.

Američki predsednik Džozef Bajden pozvao je administraciju i Kongres da istraže načine da se poveća proizvodnja energenata u SAD i smanji kontrola Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) nad cenama energenata nakon, kako je rekao, „kratkovidog“ smanjenja proizvodnje u zemljama OPEK, saopštila je danas Bela kuća.

Bajden je najavio da će u skladu sa potrebama nastaviti da upravlja korišćenjem nafte iz nacionalnih strateških rezervi, navodi se u saopštenju savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejka Salivena i direktor Nacionalnog ekonomskog saveta Brajana Diza, prenosi Rojters.

Nafta iz državnih rezervi će ipak nastaviti da se koristi

Bela kuća se ranije obavezala da će u narednim nedeljama prekinuti sa korišćenjem nafte iz američkih strateških rezervi, ali danas je saopšteno da će nafta iz državnih rezervi ipak nastaviti da se koristi „po potrebi“.

Ranije ove godine, predsednik Bajden je odobrio da se iz rezervi sme koristiti 180 miliona barela.

Molbe Bele kuće su ignorisane

Na jučerašnjem sastanku OPEK+ u Beču ignorisane su molbe Bele kuće da se održi proizvodnja nafte bez ograničenja i odlučeno je da se proizvodnja smanji čak za dva miliona barela dnevno, što je najveće smanjenje proizvodnje od izbijanja pandemije kovida-19 2020. godine.

„Predsednik (Bajden) je razočaran kratkovidom odlukom OPEK+ da smanji proizvodne kvote u trenutku kada se globalna ekonomija suočava sa kontinuiranim negativnim uticajem Putinove invazije na Ukrajinu“, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti