Posle remonta, TE Gacko očekuje kapitalni ekološki projekat

Iako je remont Termoelektrane Gacko završen, ostao je problem sa zagađenjem, pa je u planu nabavka i ugradnja sistema za prečišćavanje uglјa. Projekat je urađen i očekuje se da će ovo postrojenje, čija ugradnja bi trebalo da bude gotova za dve godine, produžiti vek eksploatacije Termoelektrane za deceniju i po.

Remont, koji je u Rudniku i Termoelektrani Gacko završen pre mesec dana, nije doneo značajnije smanjenje emisije pepela na dimnjaku elektrane. Zbog prinuđenosti na korišćenje uglјa lošijeg kvaliteta, a da bi elektrana radila nominalnom snagom, u planu je nabavka prečistača uglјa, što su podržali Matično preduzeće i RiTE Gacko.

To je bilo jedino rešenje da bi gatački termoenergetski objekat mogao nesmetano da proizvodi električnu energiju, posle dugogodišnjeg prekida skidanja otkrivke. Iako dimnjak izbacuje manje pepela, problem nije otklonjen.

Do kvalitetnijeg uglja

„Bilo je nemoguće da se u ovom remontu realizuje ugradnja sistema za prečišćavanje, filtersko postrojenje, niti kapitalni projekat- sistem za prečišćavanje uglјa”, naglašava Maksim Skoko, v.d. direktora ZP RiTE Gacko.

Glavne količine stižu iz tzv. povlatne zone, opterećene su primesama silikata i gline, što smanjuje kaloričnu vrednost i dovodi do začeplјenja filterskog postrojenja i transporta pepela. Glavno rudarsko polјe „C“, pritisnuto otkrivkom, samo u letnjem periodu može da pruži skromne količine kvalitetnog uglјa.

„U povlatnoj uglјenoj zoni lakše se dolazi do uglјa, nalazi se na manjoj dubini, kvalitet je nešto lošiji, sadrži proslojke gline, koju je selektivnim kopanjem teško izdvojiti“, objašnjava Dušan Nikčević, rukovodilac RJ Rudnik, ZP RiTE Gacko.

Ugradnja za dve godine

Da bi zadržali RiTE Gacko, kao jedan od klјučnih energetskih objekata, u Elektroprivredi su podržali ugradnju sistema za prečišćavanje uglјa. Projekat je urađen, a ugradnja može biti realizovana tek za dve godine.

„Moramo da ugradimo postrojenje za prečišćavanje sa XREI zracima, koje uopšte nije jeftino, finansiraćemo iz vlastitih sredstava“, naglasio je Luka Petrović, direktor MH Elektroprivreda Republike Srpske.

Skoko dodaje da će ugovaranje uslediti uskoro, što znači da bi za dve godine mogao da bude ugrađen prečistač u eksploataciji, što bi bio vitalni projekat za RiTE Gacko.

U suprotnom, kažu u Gacku, pretio bi ružan scenario za rad bloka.

Duži vek eksploatacije

Direktor ERS-a smatra da takav razvoj događaja trenutno ne preti, jer će ERS obezbediti dodatna sredstva za funkcionisanje ovog TE bloka, do instalisanja novog postrojenja, a ta sredstva moraju da se troše na veće količine mazuta, opremu, mehanizaciju.

Postrojenje za prečišćavanje produžilo bi vek eksploatacije Termoelektrane za petnaest godina. Projekat je, zbog velikog značaja, dobio podršku Vlade i drugih institucija Republike Srpske.

Izvor: RTCG

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti