Posle sporazuma s Izraelom Liban pozvao Francuze da odmah počnu podmorsku eksploataciju gasa

Traganje za prirodnim gasom u istočnom delu Sredozemnog mora je u zastoju od 2020. godine jer su Izrael i Liban polagali pravo na ista gasna polja. Liban se nada da će mu eksploatacija gasa pomoći da prevaziđe ekonomsku krizu koja se pogoršava, a Izrael da će doprineti i smanjenju napetosti na severnoj granici.

Libanske vlasti tražile su juče od francuskog energetskog giganta Total Energies da odmah počne eksploataciju prirodnog gasa iz sredozemnog podmorja, pošto je Izrael potvrdio da su dve zemlje posredstvom SAD postigle sporazum o pomorskoj granici.

Polaganje prava na ista gasna polja

Traganje za prirodnim gasom u istočnom delu Sredozemnog mora je u zastoju od 2020. godine jer su Izrael i Liban polagali pravo na ista gasna polja.

Posle jučerašnjeg saopštenja Izraela o rešavanju tog problema, predsednik prelazne Vlade Libana, Nadžib Mikati, sastao se s delegacijom francuske kompanije koja je dobila licencu za eksploataciju 2018. godine, preneo je Frans pres.

Liban bi tek trebalo zvanično da pristane na sporazum s Izarelom, ali je Mikati rekao da se nada da će se to brzo dogoditi i utrti put za „eksploataciji gasa u libanskim vodama“.

Ministar energetike Libana Valid Fajad je najavio da će rad odmah početi.

Spor o 860 kvadratnih kilometara Sredozemnog mora

Sporazum s Izraelom okončaće dugotrajni spor o 860 kvadratnih kilometara Sredozemnog mora, gde su gasna polja Kariš i Kana.

Mada detalji sporazuma nisu zvanično objavljeni, Liban će dobiti prava na polje Kana, a Izrael kompenzacije preko Totala, rekao je glavni libanski pregovarač o razgraničenju, Elias Bu Sab.

Veliki preokret u odnosima dve zemlje

Sporazum će predstavljati veliki preokret u odnosima dve zemlje koje su zvanično u ratu od osnivanja Izraela 1948. godine, navodi Asošiejted pres.

U Izraelu je potrebno otkloniti pravne i političke prepreke da bi sporazum i formalno bio usvojen.

Liban se nada da će mu eksploatacija gasa pomoći da prevaziđe ekonomsku krizu koja se pogoršava, a Izrael da će doprineti i smanjenju napetosti na severnoj granici.

Premijer Izraela, Jair Lapid, sporazum je nazvao „istorijskim dostignućem koje će ojačati bezbednost Izraela, ubrizgati milijarde u izraelsku ekonomiju i osigurati bezbednost na severnoj granici“.

Aktivni i bivši bezbednosni zvaničnici su pohvalili sporazum jer bi mogao da smanji napetost u odnosima sa libanskim ekstremističkim Hezbolahom koji je više puta pretio da će napasti izraelska polja prirodnog gasa u Sredozemnom moru.

Hezbolah i Izrael su mesec dana ratovali 2006. godine i izraelska strana smatra tu proiransku šiitsku organizaciju najvećom neposrednom vojnom pretnjom.

Očekuje se da Vlada Izraela odobri sporazum

Konačni tekst sporazuma razmatraće ove nedelje najpre prelazna Vlada Izraela pred izbore 1. novembra, pete za manje od četiri godine. Očekuje se da ona u načelu odobri sporazum i pošalje ga Parlamentu na dvonedeljno razmatranje, a potom će Vlada dati konačno zvanično odobrenje.

Bivši premijer Izraela Benjamin Netanjahu tvrdi da aktuelni šef Vlade Lapid nema ovlašćenje da potpiše sporazum koji on smatra sramotnim i najavio je da će ga poništiti ako posle izbora ponovo bude na čelu Vlade.

Kabinet predsednika Libana, Mišela Auna, saopštio je da najnovija verzija teksta sporazuma zadovoljava Liban, ispunjava libanske zahteve i čuva pravo na prirodna bogatstva, te najavio da će se konsultovati sa zvaničnicima.

Hezbolah dao zeleno svetlo

Hezbolah je takođe „dao zeleno svetlo“ za ragraničenje – rekla su dva libanska izvora, prenose izraelski mediji vest Rojtersa.

Kako je su rekli jedan zvaničnik Vlade Libana i jedan blizak Hezbolahu, ta organizacija je pristala na uslove sporazuma i pregovore smatra okončanim. Očekuje se da će se vođa Hezbolaha Hasan Nasralah kasnije danas objaviti zvanično saopštenje o tome.

Izvor: eKapija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti