završetak Severnog toka 2

Postavljanje cevi za Severni tok 2 u danskim vodama od 15. januaru

Danska pomorska uprava saopštila je da će izgradnja gasovoda Severni tok 2 početi u danskim vodama 15. januara. Zbog toga će biti uspostavljena privremena zabranjena područja oko cevovoda i građevinskih brodova, u kojima će biti zabranjena „neovlašćena plovidba, ronjenje, sidrenje, ribolov i rad na morskom dnu“.

Nakon što su završeni radovi na cevovodu Severni tok 2 u nemačkim vodama koji su započeli ranije, Danska je najavila da će sredinom januara biti nastavljena i gradnja u njihovim vodama. Polaganje cevi za ovaj gasovod obustavljeno je pre oko godinu dana zbog američkih sankcija. Potpisao ih je američki predsednik Donald Tramp krajem 2019. godine. mere su pretile zamrzavanjem imovine i ograničenjima viza za kompanije uključene u izgradnju.

U obaveštenju za pomorce objavljenom u utorak (22. decembra), Danska pomorska uprava je rekla da će radovi na postavljanju dva gasovoda početi u danskim vodama 15. januara.

Biće uspostavljena privremena zabranjena područja oko cevovoda i građevinskih brodova, u kojima bi bila zabranjena „neovlašćena plovidba, ronjenje, sidrenje, ribolov i rad na morskom dnu“.

Portparol konzorcijuma Severni tok 2, koji upravljao projektom nije mogao da potvrdi detalje i rekao je da „nije u mogućnosti da dostavi građevinske detalje“.

Trampova administracija više puta je napala Nemačku i druge evropske države zbog njihovog oslanjanja na energiju Rusije, a sam predsednik je najveću evropsku ekonomiju nazvao „zarobljenicom Rusije“.

Pored ruskog giganta Gasprom, koji ima većinski udeo u projektu, međunarodni konzorcijum koji učestvuje u cevovodu uključuje i evropske igrače poput nemačke grupe Vintershall i Uniper, holandsko-britanskog giganta Shell, francuske Engie i austrijske OMV.

Izvor: EURACTIV.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.