Postupak protiv BiH pred Energetskom zajednicom vraćen na početak

Energetska zajednica sa sedištem u Beču pokrenula je postupak zbog „neusklađenosti izdate garancije sa pravilima o državnoj pomoći, koja je odobrena u korist Kineske izvozno-uvozne banke za kredit EP BiH d.d. za projekat izgradnje Bloka 7 TE Tuzla. Međutim, na Savetodavnom komitetu Evropske komisije, koji je održan pre desetak dana, odlučeno je da se celi postupak vrati unazad i da se sačeka mišljenje Savetodavne komisije.

Postupak pred Energetskom zajednicom protiv Bosne i Hercegovine u slučaju državne pomoći Elektroprivredi BiH u projektu izgradnje Bloka 7 Termolektrane Tuzla vraćen je nekoliko stepenica unazad nakon saslušanja održanog pre desetak dana u Beču, izjavio je za Bhrt.ba (Radioteleviziju Bosne i Hercegovine) Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije u Elektroprivrede BiH.

„Na Savetodavnom komitetu Evropske komisije, koji je održan pre desetak dana odlučeno je da se celi postupak vrati unazad i da se sačeka mišljenje Savetodavne komisije, koja će dati svoj stav o celom slučaju – da li uopšte ima prekršaja, odnosno, da li ima državne pomoći u garanciji koju je izdala vlada BiH i tek tada će odlučivati o narednim koracima, odnosno da li će taj postupak ići pred Savet ministara EU“, kazao je Salkić i izrazio nadu da će postupak protiv BiH biti obustavljen.

Salkić kaže da je Elektroprivreda BiH, kao javna kompanija, ukazivala da nema ništa protiv ingerencija Evropske energetske zajednice i da je čvrsto opredeljena za poštovanje svih direktiva koje EU i Energetska zajednica propisuju.

„Ali, u ovom slučaju od početka smo jasno govorili da Sekretarijat Energetske zajednice čini niz procesnih prekrašaja kroz tendeciozan, agresivan pristup celom projektu i da pokušava „preko kolena“ slomiti ovaj slučaj i nametnuti BiH sankcije, a da za to nema pravog razloga“, istakao je Salkić.

Navodeći da je pre saslušanja dobijena potvrda od tržišta, tačnije od Raiffeisen banke, Salkić objašnjava da su uslovi pod kojima je Elektrioprivredi BiH platila garanciju Vlada Federacije BiH isti oni uslovi pod kojima bi se takva garancija mogla dobiti na otvorenom tržištu.

Energetska zajednica sa sedištem u Beču pokrenula je postupak zbog „neusklađenosti izdate garancije sa pravilima o državnoj pomoći, koja je odobrena u korist Kineske izvozno-uvozne banke za kredit Elektroprivredi BiH d.d. Sarajevo za projekat izgradnje Bloka 7 TE Tuzla“.

Veće za državnu pomoć BiH odobrilo je državnu pomoć Elektroprivredi BiH u obliku garancije za kreditno zaduženje u iznosu od 614 miliona evra za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla.

Za Energetsku zajednicu ovo je državna pomoć i odstupanje od acquis-a Energetske zajednice o konkurenciji, te predstavlja kršenje odredaba Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice.

Na pitanje kada bi mogao da se zna konačni ishod, Senad Salkić, koji je sa Brankom Marićem, pravnim zastupnikom EP BiH bio gost emisije BHT1 uživo, kaže da je situacija čudna.

„Mandat Savetodavnog odbora EU ističe 31. decembra 2020. Konkurs za nove članove još uvek nije objavljen. Kada će biti doneta odluka, zavisi od toga da li će biti postojećih ili novih članova odbora. Nadamo se da će oni, ko god da su, doneti konačnu odluku na osnovu zakona“, rekao je Salkić ističući da Sekretarijat Energetske zajednice predlaže ove članove dok ih potvrđuje Savet Evropske unije. „Zalažemo se za sve što je pravna tekovina EU, naše insistiranje je u pozadini borbe za prava svih članica. Imamo tekući projekat, EP BiH i Vlada FBiH su se obavezale i stav Sekretarijata ne bi trebalo da zaustavi izgradnju Bloka 7. EP BiH želi dobiti vremena za izgradnju obnovljivih izvora energije“.

Salkić kaže da je pripremna faza za izgradnju Bloka 7 završena.

„Oko 15. januara predaćemo gradilište Kinezima, a u drugoj polovini sledeće godine očekujemo veće radove“, kaže Salkić negirajući najave iz medija o povlačenju kineskih partnera.

Prema Salkićevim rečima, nema sumnje da će Blok 7 biti energetski prihvatljiv.

„Pitanje je da li je država na bilo koji način pomogla EP BiH ili ne. Nelegalna državna pomoć postoji samo ako se krši zakon o konkurenciji, na šta je cela Evropa izuzetno osetljiva. Jednostavnim rečima: Nekome treba da budu ugroženi interesi zbog toga što je Vlada FBiH dala zakonsku garanciju Eksin banci, toj banci treba da se pojavi konkurent, ali na stolu nije bilo druge ponude“, objašnjava pravni zastupnik EP BiH Branko Marić.

Prema njegovim riječima, EP BiH bi bio srećan kada bi se pojavili neki igrači iz Amerike ili sa Zapada, koji bi projekat finansirali od 600 do 700 miliona evra.

Ističući da je Sekretarijat Energetske zajednice trebao obaviti svoj posao pregledom svih dokaza Marić komentariše da je „na osnovu toga trebalo da daju stručno mišljenje na osnovu kojeg će Ministarski savet Energetske zajednice utvrditi da li je nešto prekršeno. Stalno nas sprečavaju da pokažemo da državna pomoć ne postoji“, rekao je Marić ističući da nije bilo proceduralnih mogućnosti da EP BiH naglasi sve što želi.

Izvor: Indikator.ba / Bhrt.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti