Potpisan Sporazum o saradnji Vlade Srpske i Rafinerije nafte Brod

Predmetnim sporazumom predviđena je mogućnost izgradnje gasne elektrane u krugu fabrike Rafinerija nafte Brod a.d. Brod i definisan način njene realizacije. Instalisana snaga gasne elektrane je 100 megavata, a vrednost investicije oko 150 miliona KM.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, u ime Vlade Republike Srpske, i direktor privrednog društva Rafinerija nafte Brod a.d. Brod Anatolij Vaclavič Karaljus, potpisali su danas u Banjaluci Sporazum o saradnji, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Predmetnim sporazumom je predviđena mogućnost izgradnje gasne elektrane u krugu fabrike Rafinerija nafte Brod a.d. Brod i definisan način njene realizacije.

Prvi projekat ovog tipa u regionu

Đokić je tim povodom rekao da je ovaj projekat prvi projekat ovog tipa u regionu i da će, dugoročno gledano, imati veoma veliki značaj za ekonomiju Republike Srpske i dalje ulaganje u sektor energetike, posebno u oblasti korišćenja prirodnog gasa za proizvodnju električne energije.

Prema procenama, instalisana snaga gasne elektrane je 100 megavata, a vrednost investicije oko 150 miliona KM, navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, Vlada Srpske je na ovaj način pokazala spremnost da pruži svu potrebnu podršku realizaciji ovog projekta, kao i daljem razvoju i unapređenju odnosa sa važnim strateškim investitorom i partnerom Srpske, kompanijom Zarubežnjeft.

Izvor: RTRS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti