Potpisan ugovor za izgradnju regionalne deponije u Vranju

Potpisan ugovor za izgradnju regionalne deponije u Vranju

Naredne godine treba da počne izgradnja regionalne deponije u Vranju. Ovo je jedan od projekata izgradnje komunalne infrastrukture u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravlјanja čvrstim otpadom koje Vlada Srbije sprovodi u saradnji sa nemačkom razvojnom bankom KFV.

Početak izgradnje regionalnog centra za upravlјanje otpadom u Vranju planiran je za drugu polovinu 2022. godine. Ukupna vrednost investicija prve faze iznosi 13.3 miliona evra, a rok za završetak je kraj 2024.

Finansijske ugovore za realizaciju ovog projekata potpisao je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović sa Rudigerom Hartmanom, predstavnikom nemačke razvojne banke KFV za Srbiju.

„Velika je obaveza svih nas ispred Vlade Srbije da doprinesemo i ostavimo nešto iza sebe, a najviše i najvažnije što možemo da ostavimo jeste čista voda i čiste reke i to nam je apsolutni prioritet. Ovo što sad pokrećemo u Vranju, želimo da radimo po celoj Srbiji. Zahvalјujemo se nemačkoj vladi na direktnoj podršci. Grad Vranje postaje, u ekološkom smislu, poput gradova u Nemačko ili u Švajcarskoj. To će biti realnost za dve-tri godine. Ogromne investicije imamo u infrastrukturnim projektima, jer moramo da uradimo sve ono što je preskočeno u proteklim decenijama. Ali, od 2025. godine očekujem da ekološki projekti postanu dominantni u investicionom ciklusu. To će biti prioritet Vlade Srbije i našeg ministarstva”, rekao je ministar Momirović.

Uspešna dugogodišnja saradnja

Rudiger Hartman, predstavnik KFV za Srbiju je rekao da mu je veliko zadovolјstvo što se pokreće ovaj projekat održivog razvoja u oblasti životne sredine.

„Uspešna dugogodišnja saradnja sa ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i i gradom Vranjom već je na delu pokazana i nadamo se nastavku saradnje na novim projektima. Mi smo tu za vas šta god da vam je potrebno”, kazao je Hartman.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković zahvalio se Vladi Srbije i nemačkoj razvojnoj banci KFV, istakavši kako je projekat izgradnje regionalne sanitarne deponije „značajan projekat za grad Vranje i za ceo Pčinjski okrug“.

Idejni prikaz makete sanitarne deponije komunalnog otpada / Foto: Geosrilanka

U okviru dugogodišnje bilateralne saradnje sa SR Nemačkom, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sa nemačkom razvojnom bankom KFV, sprovodi projekte izgradnje komunalne infrastrukture u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravlјanja čvrstim otpadom. Realizacijom ovih investicija se daje značajan doprinos održivom urabnom razvoju kroz racionalno korišćenje prirodnih resursa, unapređenju zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i borbi protiv klimatskih promena, u skladu sa cilјevima Zelene Agende za Zapadni Balkan i pregovaračkom pozicijom za poglavlјe 27 u okviru procesa pristupanja Evropskoj Uniji.

Do sada je, u okviru finansijske i tehničke podrške SR Nemačke i KFV banke, obezbeđeno 290 miliona evra za prioritentne investicije u 35 gradova u Srbiji. U oblasti otpadnih voda su završene investicije ili je realizaciju u toku u Kruševcu, Vranju i Subotici (više od 350.000 stanovnika). U oblasti upravlјanja komunalnim otpadom u pripremnoj fazi je program za dva regiona – sa centrima u Kruševcu i Vranju (više od 360.000 stanovnika).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti